Евтиният петрол на международните стокови пазари донесе коледен подарък за шофьорите – по-ниски цени на бензина и дизела по бензиностанциите у нас и в Европа.

Ниската му цена обаче все още в различна степен се залага в цените на горивата в европейските страни.

Вижте още: Какво се случва с горивата у нас при срив в цената на петрола?

Тенденцията дизелът да е значително по-евтин от бензина в Европа продължава с пълна сила, като България е сред малкото изключения.

У нас литър дизелово гориво е със средна цена от 1.032 евро (2.01 лева за литър), според данни на energy.eu, спрямо средната му цена от 1.088 евро за литър в ЕС и цена на бензина от 1.027 евро за литър.

За сравнение, средната цена на бензина в ЕС е при ниво от 1.206 евро, което го прави с около 10% по-скъп от дизела.

Нещо повече, под едно евро е цената на дизеловото гориво в цели седем европейски страни – Австрия (0.902), Естония (0.95), Латвия (0.94), Литва (0.82), Люксембург (0.89), Полша (0.904) и Испания (0.958).

Под психологическата граница от евро се продава и литър бензин в три европейски страни – Естония (0.945), Литва (0.98) и Полша (0.946).

Дали бензинът и дизелът у нас ще продължат да се понижават и след Нова година или спадът им ще се задържи само за празниците (както се случи през изминалата година), предстои да видим.

Това, което трябва да отбележим обаче, е фактът, че петролът е с около 15% под нивата си от същия период на миналата година, когато цената на бензина и дизела бяха дори по-ниски от настоящите си нива.