Сривът в цените на петрола се отрази негативно на доста държави, но като ли че една от най-пострадалите е Саудитска Арабия. Очаква се правителството на страната да обяви дефицит от близо 135 млрд. долара за 2015 г., информира AFP.

Петролните приходи формират около 90 на сто от постъпленията на страната, но спадът на цените до около 35 долара за барел спрямо 100 долара за барел в средата на 2014 г. не може да бъде компенсиран лесно.

Дефицитът за идната година се очаква да намалее минимално, до 120 млрд. долара, въпреки многократните предупреждения от страна на различни институции.

Освен това правителството на страната обяви, че ще повиши цената на бензина, дизела и керосина, както и водата и електричеството, които до този момент са субсидирани от хазната, за да могат да са на рекордно ниски нива.

Така литър бензин A95 ще струва 0.24 долара, или около 0.43 лв. за литър, a A91 ще се продава за 0.20 долара за литър, или 0.35 лв.

Четете още: Колко струва литър бензин в Обединените арабски емирства

Страната също така добавя и ДДС върху част от вредните продукти, като цигари и безалкохолните напитки, като целта е да се увеличат приходите, които не са от продажба на петрол и петролни продукти.

Наскоро Международният валутен фонд обяви, че страната може да изпита ликвидни проблеми в идните 5 г., в случай че цените на петрола останат под 50 долара за брел.

Дългът на Саудитска Арабия само за 2015 г. се е повишил тройно до настоящите 142 млрд. риала, или близо 38 млрд. долара, представляващи 6 на сто от БВП на страната.

Вижте още: Петте най-важни петролни полета в света