Краят на годината не е сред традиционно силните моменти за пазара на имоти. Именно поради липсата на особено голяма конкуренция по отношение на предлагането това може да е добър момент да продадете своя имот.

И макар броят на купувачите също да намалява значително, тези, които са останали да търсят имот в този момент, най-вероятно са силно мотивирани и решени да направят покупка.

Ето няколко съвета, ако искате да продадете имота си в края на тази или началото на следващата година.

1. Направете го по-светъл

Зимата се свързва с по-мрачно време. Това обаче не бива да влияе на настроението на потенциалните купувачи. Подсигурете се, че имотът е достатъчно светъл. Особено с пълна сила важи това, ако огледите се правят привечер, когато външната светлина е недостатъчна.

„Подменете традиционното осветление с LED-светлини, които ще направят имота ви по-светъл и топъл“, съветва Гратан Донахю, брокер от ERA Donahoe Realty.

Не забравяйте и общите части. На никого няма да му е приятно да влиза в дома си от тъмни и неприветливи общи помещения.

2. Направете атрактивни снимки, ако можете дори и видео

Да маркетирате добре имота си е голяма част от процеса на успешната му и бърза продажба. В тази насока, добрите снимки до голяма степен ще са факторът, които могат да мотивират или откажат потенциалните купувачи за огледи.

Ако не разполагате с добра техника или умения, не пестете от това да наемете професионален фотограф. Помислете и за видео.

3. Обмислете цената

Каквото и да си говорим, цената е основен фактор, който потенциалните купувачи разглеждат. Затова тя е и силен инструмент за бързата продажба на имота.

Тук има няколко уловки. Цената не бива да е по-висока от подобни на вашия имот в района, в който живеете, но не бива и да е много по-ниска. Ниските цени често създават усещането сред купувачите за „нереалност“ и „нещо гнило“.

„Правилно определената цена е критична за продажбата“, според Джим Заркадас, вицепрезидент в Century 21 Commonwealth, цитиран от USA Today.

“Ако поставите цена малко под пазарната, ще видите огромен интерес от страна на купувачите. Това създава конкуренция и в крайна сметка имотите често се продават на или дори над пазарната цена“, допълва още специалистът.

4. Свалете коледните и новогодишните украси

Всички обичат да имат празнични украси. Когато става въпрос за продажбата на имот обаче, по-добре е да няма такива. Украсите обикновено правят имотите да изглеждат по-малки, а купувачите имат усещането, че чрез тях се крие нещо.

5. Направете инспекция

Всеки потенциален купувач ще се интересува от състоянието на водопроводната и електрическата мрежа, тавана и покрива (ако се продава къща) и други неща, свързани с техническата и функционалната изправност на имота.

Една пълна инспекция на имота преди продажбата му може да е сериозен мотив за потенциалните купувачи да вземат решение за покупка.