Новите смартфони на Microsoft - Lumia 950 и 950 XL, са на пазара едва от месец, а от компанията вече работят усилено по пускането на нов модел.

Вижте още: Шест мита за Android

Според ръководителя на маркетинг отдела на щатската компания Крис Капосела, Microsoft подготвя „иновативен“ смартфон, който ще направи с пазара това, което направи хибридното устройство Surface при лаптопите.

Този нов продукти ще е извън настоящата линия Lumia при смартфоните на компанията. И макар Капосела да се ограничи да каже дали новото устройство ще е с името Surface, пазарните специалисти смятат, че случаят е точно такъв.

Новият смартфон се очаква да е част от големите усилия на Microsoft за мост между операционната система Windows 10 на смартфоните и хибридно мобилно устройство, което да е с мощността на лаптоп.

Към настоящия момент, с помощта на мобилен „док“, смартфоните Lumia 950 и 950 XL могат да създават усещане за работа с персонален компютър с ползването на външен монитор и периферия.

Това включва разпознаване на мишка и поддържане на много от командите за преки пътища на клавиатурата, добре познати на потребителите. Въпреки това смартфоните все още не доставят пълната функционалност на Windows средата, ограничена до голяма степен до приложения, като Word и Excel.

Други приложения, като Netflix и Twitter, не работят на голям екран. Едновременната работа с няколко приложения също не е подобна на тази при работа с настолен компютър.

Хибридната линия Surface промени представите за това какво един таблет може да прави. Така нов смартфон от линията е напълно възможен и необходим, за да се превърне Microsoft в основен играч в сегмента, смятат пазарни експерти.