Хилари Клинтън ще влезе в Белия дом, а Великобритания ще остане в Европейския съюз. Това прогнозира Financial Times.

По традицията британското издание представи на 31 декември своята картина за света през следващата година.

Прогнозите на вестника обхващат различни области - от резултатите от президентските избори в САЩ и цените на петрола до победителя на предстоящото през лятото във Франция Европейското първенство по футбол.

Победата на Клинтън е гарантирана?

Разпалените страсти в предизборната надпревара в САЩ ще приключат с победата на Хилари Клинтън, смятат експертите от вестника, цитирани от БГНЕС.

След напрегната борба тя ще победи съперника си републиканец Тед Круз. Демократите ще си възвърнат мнозинството в Сената на САЩ. „Но Клинтън ще започне мандата си като президент в един изключително поляризиран Вашингтон. Политически меден месец няма да има”, пише още Financial Times.

Великобритания остава в ЕС

Въпреки отчаяните усилия на евроскептици да направят всичко възможно, за да гарантират, че Великобритания излиза от Европейския съюз, Обединеното кралство ще остане част от общността. Това ще се случи в резултат на референдум, който би могъл да се осъществи през 2016 г., смятат експертите.

"Великобритания ще гласува за оставането си в блока и в крайна сметка здравият разум на британския електорат ще надделее”, отбелязва авторитетното издание.

Цените на петрола ще нараснат

През следващата година цената на барел петрол ще надхвърли 50 долара, прогнозира Financial Times .

"Петролният пазар през 2015 г. е бил жесток към някои от своите представители. През следващата година в резултат на отмяната на санкциите срещу Иран световният пазар може да бъде залян с още повече „черно злато”.

Това ще накара производителките да се откажат от някои проекти и да намалят производството, което от своя страна ще доведе до спад в доставките. Последиците от тази тенденция са ясни – цената на сорт „Брент” под 50 долара за барел е твърде ниска за сектора от гледна точка на инвестициите, които трябва да нараснат, за да отговорят на нарастващото търсене в световен мащаб. Цените на петрола трябва да се върнат към по-стабилни нива”, считат от вестника.

Националният отбор на Белгия е фаворит на Евро 2016 Анализаторите не подминаха и спортните фенове, които догодина ще се радват на Европейското по футбол във Франция. FT не се съмнява , че победата ще бъде за Белгия, най-добрият отбор според последната класация на ФИФА.