Знаете ли кое е общото между Бил Гейтс, Рупърт Мърдок, Сергей Брин, Опра Уинфри, Рей Далио и още един куп от най-успешните хора в целия свят? Естествено, че е наркотик. Всеки би помислил така.

Но този опиат няма физическа форма, а представлява състояние на дълбок мир, който се появява, когато умът ни е спокоен и безшумен. Нарича се медитация.

Последният от гореспоменатите милиардери – Рей Далио, основател на компанията Bridgewater Associates и №60 в класацията на Forbes 2015 за най-богатите хора в света – дори споменава в свое интервю, че медитацията е това, което е допринесло в най-голяма степен за всички успехи в живота му през годините.

Всъщност еквивалент на думичката медитация в българския език е думата съзерцание. Медитацията е процес на дълбоко наблюдение навътре в нас самите и пълна противоположност на концентрацията.

С какво обаче помага за успехите на хората това състояние на дълбок мир и защо ролеви модели в обществото практикуват медитация? В своя публикация от 2013 година Ема Сепала, асоцииран директор във Факултета по медицина към Станфордския университет в САЩ, представя на широката публика резултатите от над 10-годишни проучвания за въздействието на медитацията върху здравето и благосъстоянието на хората.

И въпреки разбиранията на обществото за медитацията като езотерична и налудничава дейност, резултатите на Ема Сепала показват, че това състояние на дълбок мир оказва силно въздействие в следните направления: носи огромни ползи за здравето и щастието на хората; спомага за преодоляване на стрес, депресия и тревожност; развива умствените способности; избистря паметта и фокусира вниманието.

Ако искате да научите повече за медитацията и свързаните с нея йога и дихателни техники, можете да посетите специален курс на сътрудничещата си със Световната здравна организация и оперираща в над 152 страни фондация „Изкуството да живееш“. Курсът ще се води от световно известния учител по медитация и лечител Свами Джотирмая.