Плодове и зеленчуци
Всички плодове и зеленчуци, поради тяхното богато на хранителни вещества и фибри съдържание, помагат на организма в борбата му с хроничните възпаления.

Затова се уверете, че приемате достатъчни количества от тези храни дневно. Някои видове пресни продукти обаче са с по-мощно действие от други. Такива са ябълките, боровинките, броколите, гъбите, папаята, ананасът и спанакът.

Зелен чай
Тази лека напитка е от голяма помощ в ежедневните ни усилия да изваем талията си. Освен това зеленият чай намалява възпаленията.

Флавоноидите, които съдържа, имат естествени противовъзпалителни свойства. А за съединението EGCG е доказано, че намалява телесните мазнини.

Мононенаситени мазнини
Тези полезни мазнини спомагат за увеличаване на здравословни нива на HDL холестерола и намаляват възпаленията в организма. Сред техните източници са зехтин, бадеми и авокадо.

Омега-3 мастни киселини
Изследванията показват, че диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и нисък процент на омега-6 мастни киселини е свързана с намаляване на възпалението.

Хранителните източници на омега-3 мастни киселини включват орехи, ленено семе и риба, например сьомга.

Вижте още: Това са супер храните на 2016 г.

Подправки
Някои подправки, например чесън, куркума, канела, джинджифил и люти чушки, имат мощни противовъзпалителни възможности, така че опитайте да ги добавяте към храната си възможно най-често.

Вода
Да бъде организмът ви добре хидратиран е от съществено значение за премахване на токсините, които причиняват възпаленията.

Целта ви е да пиете по 8 чаши вода на ден. Запомнете: трябва да добавите по една чаша вода за всеки 30 минути упражнения.

Пълнозърнести храни
Богати на фибри, пълнозърнестите храни помагат да се контролира реакцията на инсулина в тялото ни. Високото съдържание на витамин B също помага за намаляване на възпалителния хормон хомоцистеин.