„Храни се правилно и тренирай!“. Това е основно правило, давано от фитнес специалистите към хората, които искат да отслабнат.

Ако трябва да избирате обаче, кое от двете е по-ефикасно? Отговор на този въпрос дава Филип Станфорт, професор по физическа култура в Тексаския университет.

„Изследванията сочат, че по отношение на загубата на тегло диетата има много по-голяма роля от упражненията“, коментира Станфорт.

Ето защо:

Упражненията изискват време и постоянство, като са необходими много повече усилия, за да се видят резултатите, коментира Станфорт. С упражнения също така се горят много по-малко калории, в сравнение с висококалорични ястия, които просто можете да извадите от менюто си и да видите много по-бърз резултат, допълва още специалистът.

„Трябва да ходите 56.3 километра, за да изгорите 3 500 калории. Това е много ходене. Ако погледнете към храните обаче, в някои от шоколадовите десерти има по 500 калории. Много по-лесно ще ви е да се откажете от един десерт, отколкото да вървите по 8 километра всеки ден“, коментира Станфорт.

Няколко други проучвания подкрепят тезата на Станфорт.

Преглед на 20 изследвания, направени сред над 3000 души и публикуван в списанието American Journal of Clinical Nutrition през 2014 година, стига до извода, че диетите се свързват с по-добри резултати по отношение на загубата на тегло, в сравнение с упражненията.

Упражненията обаче стават критични в по-късен етап. Според други изследвания, хората, които задържат килограмите си, след като отслабнат, тренират редовно и продължават да се хранят правилно.

От упражненията има и други ползи. Те помагат за поддържане на добро насторение, справяне със стреса и забавят процеса на стареене. Поддържането на добра мускулатура е свързано и с ускорен матаболизъм.