Ако сте се заели със задача да приключите с кредитите или просто да започнете да спестявате през тази година, тогава настоящата статия е за вас. Възможно е в момента да усещате, че сте си поставили колосално голяма цел. Добрата новина е, защото такава има, че има основни правила при спестяването на пари. От тях звучи следното: направете утрешния ден по-добър от днешния.

Как да постигнете това? Първа стъпка - запознайте се с основите на бюджета. Стъпка втора - изживейте ги. Всъщност, живейте ги всеки ден.

Харчете по-малко, отколкото заработвате

Просто разбиране, но толкова трудно за изпълнение за мнозина от нас. Изчислете колко пари заработвате на месец, след това изчислете на каква стойност възлизат разходите ви. Ако второто число е по-голямо от първото, трябва да режете разходите си. Например, намалете сметката за телефон или пък за телевизия. Пропуснете сутрешното кафе или пък вафлата на обяд. Целта е да съкратите разходите, така че да се вместите в размера на приходите.

Плащайте първо на себе си

Трябва ви бюджет, за да спестявате. Трябва да заделяте парите за спестявне, сякаш са разход. Сложете ги в графа разходи наедно със сметките, разходите за храна и т.н.

Когато започнете да плащате първо на себе си, ще забележите как спестяванията ви нарастват. Престанете да залагате на монетите, които остават в джоба ви в края на работния ден. Със спестяване на стотинки целта надали ще бъде постигната.

Не взимайте назаем от бъдещето

Независимо дали става дума за краткосрочна цел или дългосрочна, лош навик е да взимате назаем от бъдещето. Той ви проваля. Научете се да харчите само това, което имате днес. Така ще спестите в дългосрочен план.

А вашият съвет за спестяване какъв е?