Не веднъж сме казвали, че автомобилите са една от най-лошите инвестиции, които можете да направите. Ако все пак сте решили да си купите нова кола обаче, ето нещо върху което да помислите. Някои коли поевтиняват с повече след като бъдат закупени.

Ето класация на моделите, които губят най-много от стойността си, според изследване на Carlypso.com, въз основа на 46 000 транзакции на модели 2015-та година.

1. Nissan Leaf

Електромобилът на Nissan заема първото място в класацията. Цената на моделът от 2015-та гдоина е сериозно засегнат от новоприетото данъчно данъчно облекчение в размер на 7 500 долара, както и спадът в цената на горивата. Той губи средно 48% от стойността си в първата си година на пътя.

2. Dodge Charger

Този стандартен по размери седан, също се радва на сериозна загуба на стойност в първата си година. На мода в момента са големите пикапи и високопроходими спортни автомобили. Това до голяма степен обяснява защо возилото губи 45% от стойността си през първата година.

Вижте още: Всичко за новата E-класа

3. Mercedes-Benz SL-Class

Този роудстър на Mercedes с цена от 84 000 долара е мечта на много хора. Те обаче, е много по-добре да си го купят „втора ръка“, предвид на това, че той губи средно 41% от стойността си след първата година откакто излезе от шоурума.

4. Chevrolet Camaro

Обновеният модел ще започне да се продава по-късно през годината. Това до голяма степен обяснява, защо моделът, който е в продажба в момента губи 39% от оригиналната си стойност след първата си година на пътя.

5. Kia Cadenza

Този седан, с размери близки до тези на луксозните автомобили, не успя да спечели сърцата на потребителите. Ниската му популярност е в основата на това да губи 38% от стойността си след първата година.

6. Volkswagen Beetle

Търсенето на модела бе сериозно засегнато от скандала с дизеловите автомобили на немският производител. Това до голяма степен предопределя факта, че след първата си година „бръмбaрът“ губи 37% от стойността си.

7. Chevrolet Express

Единственият миниван в класацията на Calypso е този модел на Chevrolet. Липсата на обновена версия на модела е в основата на това той да губи 37% от стойността си след първите дванадесет месеца на пътя.

8. Mitsubishi Lancer

В условията на ръст на продажбите на кросовъра на Mitsubishi, тези на пътническите автомобили се понижават. Продажната цена на модела Lancer се понижава с 35% след първата година.

9. Kia Optima

Средноголемият седан на Kia е просторен и удобен, но към него им слаб интерес от страна на потребителите. Това предопределя и факта, че веднъж закупен, губи 35% от стойността си след първата година.

10. Cadillac CTS

Ребрандиран като спортен седан от среден клас през 2014-та година, този модел се отличава с висока цена, според специалистите. Това до голяма степен стои в основата на загубата от 34% в стойността му след първата година.