Най-богатите хора в света изгубиха общо стотици милиарди долари за по-малко от три седмици.

Общото състояние на 400-те най-богати хора в света е намаляло с 305 млрд. долара този месец, като това е най-големият спад поне от три години насам.

Той се дължи на срива на борсите в световен мащаб, пише Bloomberg Business.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg най-богатите хора са изгубили 115 млрд. долара само през миналата седмица, като седем от тях са се разделили с по над 1 млрд. долара в петък.

Най-големият губещ е основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос, чието състояние се е стопило с 8.9 млрд. долара от началото на месеца и с още 1.9 млрд. долара в петък.

Бил Гейтс е станал с 6.8 млрд. долара по-беден, докато най-богатият китаец Уан Дзиенлин се е простил с 6.4 млрд. долара през януари.

Част от загубите се дължат на понижението на индекса Dow Jones, както и на това, че европейските акции влязоха в “мечи пазар”.

Основният индекс на шанхайската борса също е надолу, изтривайки ръста от неочакваната държавна интервенция и вече е в „мечи пазар“ за втори път в последните седем месеца.

Пазарите на акции падат и заради спада в цената на петрола, която се понижи до под 28 долара за барел.

Резкият спад се дължи на това, че Иран ще пусне допълнителен петрол на пазара, след като международните санкции срещу страната бяха вдигнати през уикенда.