Македонският парламент прие оставката на премиера Никола Груевски и на неговото правителство. Веднага след гласуваната оставка македонският президент Георге Иванов върчи мандат на Емил Димитриев за съставяне на служебно правителство. Димитриев досега изпълняваше длъжността генерален секретар на управляващата партия на Никола Груевски ВМРО- ДПМНЕ.

Минути след подаването на оставката председателят на ПГ на опозиционния Социалдемократически съюз Георги Сугаревски каза, че след "десет години Груевски си отива от властта". Македонските граждани чакат този ден десет години. Ясно е за всички, че идва краят на една престъпна, корумпирана, семейна и недемократична власт. Груевски решаваше кой може да живее в тази държава, заедно с братовчеда си Сашо Миялков и кума си Зоран Ставревски. Груевски ти не си Македония, каза още Сугаревски.

Според него Груевски и неговата фамилия не искат в страната да има свободни избори. За СДСМ не може да има избори без изчистване на избирателните списъци и свободни медии. Ние ще продължим да се борим за създаване на условия за провеждане на свободни и честни избори, каза още Сугаревски.

След това депутатите от опозицията напуснаха пленарната зала. Парламентът взе решение да се саморазпусне, за да се проведат предсрочните парламентарни избори на 24 април 2016 година. "За" решението гласуваха 72 депутати, шест въздържаха и един против. Депутатите от СДСМ не участваха в дебатите.

На своето заседание парламентът на Македония, без присъствието на депутатите от опозицията, гласува и новото служебно правителство. Правителството на Димитриев е в същия състав. Неясно е положението на двамата министри от СДСМ Оливер Спасовски и Фросина Ременски, които не дойдоха на избора и не положиха клетва.

Служебното правителство бе избрано със 72 гласа "за", девет въздържали се и без участието на опозицията. То ще има и за задача да подготви провеждането на предсрочните парламентарни избори на 24 април 2016. Основната опозиционна политическа сила в Република Македония - Социалдемократическия съюз /СДСМ/ няма да участва в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

"Страната ни е решена да сложи край на политическата криза и да вървим храбро напред. От днес има нова светлина. От днес нещата се променят, дискусиите и решенията вече не се водят от политиците. От днес дискусиите за бъдещето на нашата страна и нация ще се водят от вас, гражданите. От днес говори народът на тази държава", каза Груевски след срещата с коалиционните си партньори, които единодушно приеха решението предсрочните парламентарни избори де се състоят на 24 април.

Според Груевски Македония трябва да върви напред, защото държавата и гражданите прекалено дълго са заложници на една деструктивна политика, която влияе отрицателно и застрашава всеки един проект. "Категоричната позиция за избори, които бяха договорени от страна на всички партии от Пържино е препотвърждаване на нашето доверие в демокрацията.

Това препотвърждаване се базира на основното твърдение, че цялата мощ на правителството идва от вас, гражданите. Единственият начин да вървим напред като държава и нация е лидерите да поставят волята на народа пред техните собствени амбиции и лични интереси", каза още Груевски. Според него след време днешната дата ще се смята като денят, в който е приключила политическата криза.

БГНЕС припомня, че оставката на Груевски става само три дни след провала на преговорите с посредничеството на еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан. Четиримата политически лидери - премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА в петък не постигнаха съгласие за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 24 април.

След провала Груевски обвини Заев, че е против провеждането на вота. "Заев може да съществува и да бъде актуален само в условия на криза", каза Груевски след 7-часовите преговори. Зоран Заев е категорично против провеждането на изборите, ако в страната "няма свободни медии и не се изчисти избирателния списък".

"Ще продължим борбата за създаване на условия за честни и демократични избори, за свободна и демократична Македония", се казва в съобщението, което разпространиха вчера от СДСМ. Само един час по-късно ВМРО-ДПМНЕ публикува също съобщение, в което се казваше, че "няма никакви пречки за провеждане на избори на 24 април".

Македонският президент Георге Иванов призова четиримата политически лидери да изпълнят споразумението от месец юни в Пържино и да сложат край на политическата криза, която прекалено дълго продължава и измъчва страната. Според него бягството от изпълнението на споразумението застрашава и поставя под въпрос европейската и евроатлантическата перспектива за Република Македония.

Междувременно председателят на Държавната избирателна комисия Александър Чичаковски каза, че в страната чисто от технически аспект могат да се проведат избори на 24 април, но до тази дата не може да бъде направена проверка на избирателните списъци. Според него за тази проверка са необходими най-малко 3-4 месеца.

Европейският посредник Питер Ванхауте вчера имаше среща с екипите на четирите политически партии. Разговорите обаче приключиха много бързо и самият посредник призна, че отношенията между преговорните екипи са много напрегнати.

"Очевидно е, че не трябва да държим на сроковете. Това, което е необходимо, е да се подсигурят условия за изчистване на избирателните списъци, за да има валидни избори", каза Ванхауте.

2015 година бе белязана с изостряща се политическа криза в Македония. Кризата бе започнала още през есента на 2014 година, когато опозицията напусна парламента заради изборните фалшификации от вота по-рано същата година. В края на януари 2015 премиерът Никола Груевски обвини ръководителя на опозицията Зоран Заев, че иска насилствено да го свали от власт и че работи за чужди служби.

Седмица след това лидерът на СДСМ задейства т.н. „бомби“ - огласяване на телефонни записи, в които основни герои бяха Груевски, неговият братовчед и шеф на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и регионалният министър Миле Янакиевски.

От записите стана ясно, че режимът на Груевски кадрува в съдебната власт, участва в тежки корупционни схеми, контролира медиите и извършва изборни фалшификации. Разкритията за режима на Груевски разтърсиха страната и обществото. Хиляди македонски граждани излязоха на протести в Скопие и другите градове с искане за оставка на Груевски.

На 9 май край Куманово се стигна до въоръжен конфликт, при който загинаха 8 македонски полицаи и 10 въоръжени лица, които бяха представени за албанци, искащи да отцепят територии от Македония. Според властите в Скопие „ставало въпрос за най-голямото терористично нападение срещу Република Македония“.

Три дни след операцията ръководителят на спецслужбите Сашо Миялков и вътрешният министър Гордана Янкуловска подадоха оставки. Пак през месец май с посредничеството на еврокомисаря Йоханес Хан и тримата евродепутати Ричърд Хоуит, Едуард Кукан и Иво Вайгъл започнаха преговори за изход от политическата криза.

На 2 юни комисарят по разширяването на Йоханес Хан договори споразумение за провеждане на предсрочни избори, които ще се проведат на 24 април 2016 година. Парламентът пое задължението да приеме промени в избирателните закони, които да гарантират честната игра между управляващата партия и опозицията.

На 15 юли, като продължение на споразумението от 2 юни, четиримата лидери се разбраха за избиране на нов специален прокурор до 15 септември, който ще трябва да разследва разкритията на опозицията и на Зоран Заев. Впоследствие партиите се спряха на юристката Катица Янева за специален прокурор.

Все пък изпълнението на отделните договорености от 2 юни - 15 юли се отлагаше, което налагаше нови преговори и намесата на еврокомисаря Хан и западните дипломати. На 6 ноември четиримата лидери се споразумяха след 6-часови преговори по последния спорен пункт - съставът на преходното правителство. Опозицията получи министерствата на вътрешните работи и социалната политика.