Автомобилната индустрия е в ожесточена надпревара да представи по-сигурен, автономен и пълен с технологии автомобил.

Вижте още: Автомобилите, които се обезценяват с най-много

Ето някои от най-добрите технологии, на които потребителите ще могат да се радват през новата година.

1. Автопилотът на Tesla

По-рано през годината щатският производител на елктромобили Tesla показа новия си автопилот в Model S. Той ще може самостоятелно да държи автомобила в лентата, както и да управлява неговата скорост чрез конзолата за управление.

Автопилотът ще сменя сам ленти при натискане на бутон.

2. Асистентът за активно шофиране на BMW

Представянето на луксозната серия BMW 7 постави стандарти не само в лукса, но и по отношение на асистирането на шофьорите.

С асистента за активно шофиране моделът ще може да стои центриран в платното при скорост до 130 мили в час (208 км. ч), като няма да позволява на шофьора да сменя лентите, ако има препятствия в „сляпата точка“.

3. Системата за следене на платната Honda LaneWatch

От Honda представиха технологията си LaneWatch за кросовърите 2016 Honda CR-V и HR-V, както и за купето Accord.

С нея, благодарение на видеогледка от страната до шофьора (задействаща се всеки път, когато десният мигач се включи), по-лесно ще се забелязват пешеходци и велосипедисти, както и други автомобили.

4. Автоматично измиващите се предни и задни камери на Ford

Моделите 2016 Ford Edge и Explorer ще предлагат 180-градусова гледка от предна и задна камера, с която ще се повиши сериозно видимостта на тези иначe големи превозни средства.

Нещо повече, от производителя са оборудвали камерите си с възможност за автоматично измиване.

5. Задното видеоогледало на Cadillac

Луксозният седан Cadillac CT6, който предстои да излезе по-късно тази година, ще е оборудван с видеоогледало, което ще показва с до 300% повече, в сравнение със стандартното задно огледало.

6. Центърът за записване на данни на Chevrolet/Cadillac

Моделите 2016 Chevrolet Corvette, както и седанът Cadillac CTS-V, ще бъдат оборудвани с център за записване на представянето на шофьора.

Ще се правят видеозаписи на шофирането, които много лесно могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

7. BMW iDrive с контрол с жестове

Мултимедийната конзола на BMW – iDrive, може да работи без физически контакт.

Благодарение на малки инфраред камери на таблото, тя ще се контролира с жестове, а вниманието на шофьорите ще е насочено изцяло върху пътната обстановка.

8. Системата за контрол на млади шофьори на Chevrolet

Моделът 2016 Chevrolet Malibu предоставя възможност за шофиране в режим Teen Driver, който дава на родителите възможност да наблюдават шофирането на техните деца и информация за изминато разстояние, максимална скорост и др.

В този режим се заглушава музиката, ако не се носи предпазен колан и се дават сигнали, ако предварително зададените скорости бъдат превишени.

9. Apple Car Play / Android Auto

Чрез тези две нови системи, имплементирани във все повече от новите модели, шофьорите могат да оперират с мобилните си устройства много по-лесно, да правят обаждания, получават и изпращат съобщения с използването на централните автомобилни конзоли.

10. Системата за автоматично отваряне на багажника на Hyundai

Определени модели на Hyundai ще разполагат със система за „умно отваряне на багажника“.

Благодарение на нея, багажникът ще се отваря автоматично, когато собственикът стои няколко секунди зад автомобила с ключ в себе си.

11. Дистанционно паркиране от BMW

Луксозната серия BMW 7 предлага на потребителите възможност за дистанционно автономно паркиране в гараж или на много тесни места. Това става благодарение на серия от много на брой малки камери.