Въпреки рисковете българската икономика се развива добре. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на 10-ата годишна среща на бизнеса с правителството на тема: „България в глобалната несигурност” - рисковете и възможностите за икономиката, която се провежда в София.

Подтемите на първия панел са посветени на новите кризи и геополитическите деления в Европа, на ограничаването на рисковете за страната, за ролята на региона като външна граница на ЕС и потенциалът на България да бъде лидер на регионалната интеграция. Обсъждат се и последствията за бизнеса.

Изпращаме напрегната и динамична година, преминаваме през период на световни турбуленции, но България остана стабилна, категоричен бе държавният глава. Въпреки рисковете българската икономика се развива добре, посочи президентът и назова конкретни показатели за основните сфери и измерители - БВП, усвояването на еврофондовете, намаляване на безработицата и др.

Той открои и важната роля на европейските институции за помощта, която са ни оказали. Той определи като безспорен успех на правителството управлението на усвояването на еврофондовете. Причината за добрата ситуация в страната е експортът, подчерта той и специално експортът за Германия, който е нараснал три пъти.

Заслуга за това има и българската външна политика. Вторият двигател за растежа на експорта е ролята на региона - активната политика на приятелство и добросъседство. Плевнелиев спомена, че преди 20 г. балканските страни са били изолирани, но днес картината е различна.

Никога досега сътрудничеството и добросъседството не са били толкова силни фактори за растежа на експорта. През последното десетилетие търговският ни обмен с Румъния се е увеличил 10 пъти, между България и Сърбия - три пъти, между България и Турция - 6 пъти, уточни той.

Плевнелиев се спря на определени отрасли в растежа у нас - туризмът, инвестициите, нови производства, ролята на клъстърите. Ние сме регионалният иновационен хъб, подчерта той и назова предимствата на бизнеса да инвестира у нас. Преди години не сме си представяли, че ще имаме такъв успех, каза президентът.

С гордост се спря и на аутсорсинг бизнеса у нас, който е в непрекъснат растеж. Мислете наднационално и преди всичко регионално, пожела той на представителите на бизнеса. Бъдете двигател на този регион, бъдете амбициозни, добави той.

Плевнелиев се спря и на значението на София Тех Парк, където предприемачи от различни държави работят и развиват бизнеса си, налагайки марките и продуктите си в региона. ЕК също има принос - до 2020 г. тя планира да инвестира в региона 50 млрд. евро от структурните фондове, извън това има още 12 програми на стойност 1.2 млрд. евро за подобряване на евросредата, ако сме умни и ги управляваме качествено и коректно.

Създадохме различни формати, работим интензивно с всички, целта е ясна - да имаме свой дом, свое бъдеще, каза той. Бизнес средата у нас и в региона може да бъде много по-добре, макар че всеки ден чувстваме сблъсъка между олигархията и бизнеса, това е сблъсък между старо и ново, между минало и бъдеще. Затова са нужни реформи - въведете антикорупционно законодателство, електронно правителство, работеща съдебна система и др.

Въпросът е да дадем път на правилата и демократичните институции, не на задкулисието и връзките. Съдебната реформа е в центъра на всичко, което да се направи, подчерта Плевнелиев, цитиран от БГНЕС. В противен случай няма да има инвестиции, каза той.

Не бива да крием проблемите си, а да ускорим реформите, повтори държавният глава. Трябва да действаме у нас и в региона реформаторски, с устойчиви показатели, смята президентът. На прага сме на нова технологична революция и България е на този път, но за целта трябват институции. Нека ги изградим заедно, заключи той.