Кои са печелившите и губещите на Българска фондова борса през 2015 г.? Справка на Profit.bg сочи, че Петрол АД и Софарма АД са загубили съответно 288 млн. лв. и 142.8 млн. лв. от пазарната си оценка само в рамките на една година.

Следват Първа инвестиционна банка със 70 млн. лв., а също и обикновените и привилегированите емисии на Химимпорт, изтрили респективно 61.8 млн. лв. и 53.8 млн. лв. от оценките си.

В топ 10 се нареждат още Адванс Терафонд АДСИЦ и Еврохолд България, както и Албена АД, загубили по над 31 млн. лв., докато спадът в капитализациите на ЧЕЗ Разпределение България и Монбат е от 30 млн. лв. и 21 млн. лв.

Двуцифрени загуби в милиони лева от публичните дружества с пазарна капитализация от над 100 млн. лв. се отчитат и при Проучване и добив на нефт и газ, Трейс Груп Холд и Инвестиционна компания Галата.

Сред големите дружества най-голям ръст в пазарните оценки се наблюдава при Булгартабак холдинг, Чайкафарма Висококачествени лекарства, Спиди, Холдинг Варна, Неохим и др.

Общо 27 публични компании имат пазарна капитализация от над 100 млн. лв. в края на 2015 г. Тяхната обща оценка е 4.9 млрд. лв. спрямо 5.4 млрд. лв. за преди година.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.