Запознайте се с един от най-добрите портфолио мениджъри в света – не особено известния Мартин Тейлър, мениджър на фонда Nevsky Capital, инвестиращ на развиващите се пазари.

В 15-годишната си история фондът е регистрирал доход за инвеститорите в размер на 6 400%.

Ето един пример, за да разберете колко точно е висока тази доходност. Ако бяхте инвестирали 1 долар в най-добре представящия се индекс от 1995 година насам, то към настоящия момент щяхте да имате около 3 долара.

Ако обаче бяхте вложили същия долар във фонда Nevsky Capital, то към момента щяхте да разполагате с 64 долара.

Източник: Zerohedge

Това, което изненада всички през тази седмица, е, че Тейлър реши да закрие фонда си. Това решение е взето в резултат на случващото се на световните пазари. Ето основните причини, според мениджъра, които са предопределили вземането му:

„Решението да прекратим дейността си след над 15 години не бе лесно. То бе продиктувано от нарасналите ни опасения, че определени характеристики на настоящата среда на фондовите пазари, които според нас ще са фактор в по-продължителен период от време, няма да ни позволят да постигнем целите си – а именно да регистрираме добре премерена, в съответствие с рисковете, доходност“, коментира Тейлър.

Китай е втората най-голяма икономика, но тежестта на пазара може би е вече дори по-голяма от тази на щатския пазар, смята още експертът. Данните, които идват за Китай обаче, са ненадеждни и усложняват обстановката за инвестиции.

Китайският фондов пазар преживя най-лошия си старт на годината от две десетилетия насам, което доведе до загуба на пазарна капитализация в размер на над 2 трилиона долара само за последната седмица.

Нарастване на популярността на компютърно търгувани системи е друг сериозен проблем, според Тейлър, който прави пазара още по-нерационален.

Издигането на националистически движения в страни като Русия и Южна Африка е друг сериозен проблем пред стратегическите инвеститори, които се отказват да инвестират на тези пазари.

„Налице е ситуация, при която размахването на крила от много на брой пеперуди създава ураган, който пречи на дългосрочните инвеститори“, коментира Тейлър.

И на последно място, Тейлър посочва личния мотив:

„Можем да бъдем хванати в грешен тренд за пазара, който да продължи много по-дълго, отколкото можем да си го позволим. Това прави трудно и дори невъзможно нещото, което ни доставя истинско удоволствие - анализирането на икономическите данни и отчетите на компаниите“ допълва специалистът.

Предвид на големия брой неизвестни, инвеститорите до голяма степен се уповават на думите на легендарни инвеститори, смятани за добри прогностици на бъдещето. Ето какво каза един от тях:

„Китай има сериозни проблеми. Бих казал, че те граничат с криза. Когато погледна към финансовите пазари, виждам сериозни предизвикателства, които ми напомнят за проблемите от 2008 година“, заяви Джордж Сорос по време на конференция в Шри Ланка през изминалата седмица.