Чарли Мънгър може и да не е толкова популярен и известен, колкото Уорън Бъфет, но до голяма степен стои зад успехите на гениалния инвеститор и управлявания от него фонд. Вицепрезидент на Berkshire Hathaway, Мънгър завършва Харвард, а богатството му се оценява на 1.19 милиарда долара.

Вижте още: Как да инвестирате най-добре

Ето някои от най-известните му цитати:

„Надценяване на вашата интелигентност може да е сериозен проблем“

Според Мънгър, ако смятате, че кофициентът ви на интелигентност е 160, а той е 150, то може би ви предстоят сериозни неприятности. „Много по-добре е да имате коефициент на интелигентност от 130, а да си мислите, че е 120“, смята експертът.

„Умните хора правят глупави неща“

Мънгър отдавна е разбрал, че някои от най-умните хора правят много глупави неща и затова от рано се опитва да разбере защо това е така и как може да се предотврати.

„Инвестирайте в бизнес, който и глупак може да управлява“

Тук идеята му малко се различава от концепцията на Бъфет, който смята, че трябва да се инвестира в бизнес с изключителен мениджмънт. Според Мънгър обаче рано или късно всеки бизнес ще се управлява от „глупак“.

„Има само един път към върха – упорита работа“

„Очевидно е, че ако искате да сте добър в нещо, където конкуренцията е голяма, трябва да се упражнявате много. Трябва да продължавате да учите, защото светът се променя и вашите конкуренти също се учат. Трябва да си лягате по-мъдри, отколкото сте станали сутринта.

Като се опитвате да се усъвършенствате непрестанно в това, което правите, намалявате шансовете за постоянни провали. Много малко хора, които мислят по този начин, се провалят“, пояснява още Мънгър.

„Правето това, което харесвате и в което сте добър“

Според Мънгър хората ще се справят много по-добре, ако влагат страст в работата си. „Ако Уорън се занимаваше с балет, едва ли някой щеше да го е чувал“, шегува се Мънгър.

„Ако сте мързелив и ненадежден, няма значение дали правите това, в което сте добри“

Не само страстта е важна. Важни са и усилията, и отношенията с другите хора, за да сте успешни.

„Животът ще ви поваля, но можете да ставате и да се учите от провалите си“

„Животът ще ви поднася ужасни, тежки и нечестни удари. Това обаче няма значение. Някои хора се възстановяват от провалите, други не. Всеки пропуснат шанс в живота е шанс да научите нещо“.

„Опростявайте нещата“

„Ако двама души се борят, за да ви привлекат в отбора си, но единият е много по-добър от другия, то напълно логично вие ще предпочетете него. Така е и в инвестирането в акции. Нашите идеи са толкова прости. Хората продължават да смятат, че инвестирането е мистерия, но това не е така. Всичко, което правим, се поражда от най-прости идеи“.

„Да си умен и да правиш нещо, което никой досега не е правил, са две различни неща“

Мънгър дава следния пример. Млад мъж отива при Моцарт и му казва, че иска да пише симфонии, а Моцарт му отговаря, че е твърде млад. Когато младежът възроптава, че и Моцарт е бил много млад, когато е започнал, отговорът на твореца е: „Да, но не питах никого за съвет как да го правя“.

"Лудост е експерт да диверсифицира"

„Студентите учат корпоративни финанси в колежите. Там на тях им се втълпява, че цялата тайна на инвестирането се крие в диверсификацията. Но истината е напълно противоположна.

Начинаещите инвеститори трябва да се упражняват с диверсификация, но тя е лудост за експертите. Целта в инвестирането е да се намерят ситуации, при които е сигурно да не се диверсифицира. Ако сложите само 20% във възможността на живота ви, то определено не действате рационално.“