Уорън Бъфет в момента е третият най-богат човек в света, след Kарлос Слим и Бил Гейтс, според класацията на сп. Forbes.

Въпреки огромните му инвестиционни успехи от 60-те години насам и неговата относително проста философия за инвестирането (купувай неща, от които разбираш, купувай, когато другите ги е страх и инвестирай сякаш си собственик), не много инвеститори изглежда правят това, което и той прави.

Това важи и за средностатистическия дребен инвеститор. Бъфет и неговият инвестиционен партньор Чарли Мънгър следват много проста и лесно изпълнима методология, която може да бъде приета от всеки мениджър на договорен фонд, както и от всеки дребен инвеститор, който се интересува от закупуването на акции.

Защо обаче по света няма повече хора като Уорън Бъфет, които са толкова богати и с такива успехи в инвестирането? В крайна сметка, инвестиционната философия на Бъфет се базира на книгата на Бенджамин Греъм „Интелигентният инвеститор“.

Принципите са известни от много време – защо обаче е толкова трудно човек да ги следва?

Има три причини, поради които, както професионалните инвеститори, така и инвеститорите на дребно, изпитват изключителни трудности при прилагането на безценните инвестиционни мъдрости на Уорън Бъфет и Чарли Мънгър, според изданието Motley Fool. Ето ги и тях:

1. Психологията на тълпата

Борсите в повечето случай са експеримент по психология на тълпата, при който инвеститорите следват движението на цената.

Спекулантите доминират на пазарите с надеждата да се възползват от вечно нарастващите цени на акциите. Проблемът е, че човек никога няма да разбере, ако открие някой, който е готов да плати още по-голяма цена от него.

Изводът е: Ако преследвате инвестиционна доходност, вие не инвестирате – вие играете хазарт.

Този хазартен подход към инвестициите е в рязък контраст с методологията на Уорън Бъфет.

Бъфет многократно е заявявал, че любимият му период, в който да притежава една акция, е „завинаги“. Инвестирането с намерението да притежаваш дадена акция завинаги има силен психологичен ефект върху вземането на решения: така човек ще е изключително внимателен спрямо потенциалните си инвестиции, защото ще иска да е проучил всичко внимателно и да знае, че плаща разумна цена за това, което получава в замяна.

Или както Бъфет казва: "Много по-добре е да купиш чудесна компания на добра цена, отколкото добра компания на чудесна цена."

Вижте още: Тази 30-годишна жена е един от малкото довереници на Уорън Бъфет

2. Търпение

Търпението е съществен атрибут за всеки успял инвеститор. Уорън Бъфет, например, купува акции на Coca-Cola през 80-те години и ги притежава и до днес. Неговият истински дългосрочен хоризонт го разделя от много от инвеститорите.

Самият пазар има странният характер да тества търпението на инвеститора. Често цената на една акция може да падне и да консолидира в дълги периоди от време, особено когато компанията минава през болезнен период на преструктуриране или когато икономиката влиза в рецесия.

В такива периоди е лесно човек да зареже инвестиционните си идеи и да се поддаде на негативните нагласи и на падащите цени.

И докато при подобни обстоятелства повечето инвеститори се паникьосват, Бъфет често е купувач в периоди на несигурност, след което прилага своето търпение. Пример за това са инвестициите му в Goldman Sachs, General Electric и Bank of America в разгара на финансовата криза, когато други инвеститори се паникьосваха и губеха доверие в икономиката на САЩ.

Ако купуваш по време на паника и си търпелив, това може да има изключително положителен ефект върху инвестиционната ти доходност.

Вижте още: Бъфет и Гейтс не искали да се запознават. Как стават приятели?

3. Нагласа да търгуваш постоянно и със свръхувереност

Постоянните новини около борсата, повишаванията на рейтингите и никога неспиращият поток от икономически новини карат инвеститорите да смятат, че трябва да са активни и да търгуват, за да не 'пропуснат нещо'.

24-часовият новинарски цикъл не помага на средностатистическия дребен инвеститор, като вместо това го примамва да търгува. Уорън Бъфет, от друга страна, "стои далеч от всякаква среда, която стимулира активност".

Нагласата да търгуваш постоянно също така позволява на инвеститорите да мислят, че могат успешно да улучват времето на своите сделки и че в крайна сметка са по-умни от останалите инвеститори.

Тази нагласа е тясно свързана със свръхувереността, която кара инвеститорите да надценяват възможностите си и да преценяват погрешно риска. Свръхувереността не е добър помощник при инвестирането.

Бъфет наистина блести при разделянето на емоциите от вземането на инвестиционни решения и отказва да се поддава на влиянието на новините около пазарите и на инвестиционните съвети.

Търгуването и преследването на доходност е демонстрация на стадно поведение и точно обратното на това, което Уорън Бъфет препоръчва.

Защо това е важно?

Инвеститорите могат да научат много от Бъфет, ако се въздържат от желанието за бърза пазарна доходност (което ясно се вижда, че не е лесно за постигане) и когато разберат собствената си роля като част от тълпата, която винаги преследва действието.

Стадното поведение, нетърпеливостта и демонстрирането на свръхувереност имат потенциала да убиват доходността на един инвеститор. Ако инвеститорите искат да постигат трайна доходност над средното ниво, стратегията за разумното инвестиране в стойност на Уорън Бъфет е почти единственият начин, за да я постигнат.