Пазарът се насочва към срив, подобен на този по време на финансовата криза от 2008 г., прогнозира един от най-успешните инвеститори на всички времена Джордж Сорос.

„Китай има сериозни проблеми“, коментира Сорос пред финансовото издание Bloomberg.

„Бих казал, че проблемите на Китай сочат към криза. Когато погледна към финансовите пазари, виждам сериозни предизвикателства, подобни на тези от 2008 година“, коментира Сорос от Шри Ланка.

Коментарите му станаха реалност в момент, когато търговията на китайските фондови пазари беше спряна за пореден път, само 870 секунди след старта на търговията (14 минути и половина).

Китайският широк индекс CSI 300 се понижи с 5% за този период, с което се задейства сигналът за затваряне при сериозен спад в първите 15 минути на търговия. Когато ограничението бе вдигнато, показателят загуби нови 2% от стойността си и бе окончателно затворен за търговия за деня.

Сорос е известен с големите си валутни залози. Той доби популярност през 1992 година, след като направи залог в размер на 1 милиард долара, че Великобритания ще трябва да обезцени националната си валута.