Фактът, че Google е търсачката по подразбиране на вашия iPhone не е случайност. Става въпрос за сделка на стойност 1 млрд. долара между Google и Apple.

Този факт не бе известен до 14 януари, когато бе разкрит във връзка с нещо съвсем различно – делото на Oracle срещу Google за това дали интернет гигантът е използвал технологията на Oracle - Java, за да създава телефони с операционна система Android.

Документите показват, че Google е платила на Apple 1 млрд. долара през 2014 г., за да бъде предпочитаната търсачка на iPhone, информира Bloomberg News. Тогава двете компании са се споразумели да си поделят приходите, но засега не става ясно в какво съотношение.

Apple и Google са лобирали пред съда да не разкрива подробностите по тяхната сделка от съдебните документи, пише Bloomberg. Google са помолили съда да ги с мотива, че те биха могли да попречат на сключването на подобни сделки с други компании.

В последния отчет на Google пред акционерите не се споменава нищо за тази договорка, както и нищо за Apple.

Сделката между Apple и Google показва как Google, която генерира 66 млрд. долара приходи през 2014 г., може да продължи да доминира над конкурентите си, като си плаща за това да се използва нейната търсачка.

През 2014 г. имаше данни, че Мариса Майер, главният изпълнителен директор на Yahoo, се е опитала да направи търсачката на нейната компания основна за телефоните iPhone, но не е успяла.