Италия се обявява против отпускането на Турция на поисканите от Европейската комисия 3 милиарда евро за спиране на притока на мигранти в ЕС, предаде РИА "Новости", позовавайки се на дипломатически източник в Брюксел.

Италия засега блокира решението, тъй като от бюджета на Евросъюза е запланувано отделянето на 1 млрд. евро, а останалите 2 млрд. трябва да отпуснат страните членки, посочил източникът за агенцията.

Както вече бе съобщено, на проведените през ноември преговори Турция се съгласи да помогне на Европейския съюз да се справи с вълната мигранти, след което Европейската комисия одобри отпускането на 3 милиарда евро.

Последните анализи показват, че въпреки дадените от Анкара обещания, ефектът от тях не е задоволителен и мигрантите продължават да влизат от Турция в Европа. Повечето експерти не изключват техният приток да се увеличи драстично след края на зимните месеци.

Мигрантската криза постави на изпитание единството на ЕС и съществуването на Шенгенската зона за свободно движение. През изминалата година над 1 милион мигранти потърсиха убежище в богатите европейски страни, предпочитайки да се заселят основно в Германия. Това създаде сериозни проблеми на всички държави от Евросъюза и особено на тези, през които се изсипа мигрантският поток.

Голяма част от мигрантите идват от Турция, където през последните години се настаниха над 2 милиона бежанци от Близкия изток, пприпомня БГНЕС. Те прекосяват морската граница с Гърция и след като попаднат на близките до малоазийския бряг гръцки острови, биват извозвани организирано на север към Македония.

Последната се оказа изключително засегната от действията на властите в Атина. През декември тя затвори границата си с Гърция за икономически мигранти и в момента получава подкрепа от Централна Европа и Унгария, за да се справи с проблема, който нанесе толкова много щети на Евросъюза.

В същото време критиката и натискът спрямо Атина се засилват, все повече държави настояват Гърция временно да бъде извадена от Шенген, както и да се укрепят границите на България и Македония.