Американските акции потънаха в края на търговската сесия в понеделник, след като поредното понижение на цената на петрола оказа влияние върху енергийните компании и тези, занимаващи се с преработка на полезни изкопаеми.

Сериозните загуби за акциите дойдоха, след като петролът загуби част от натрупаната преднина в края на миналата седмица. Инвеститорите в енергийния сектор прибраха печалбите и така промениха курса на развитие на суровината.

Петролните фючърси добавиха поредната порция загуби, след като цената на петрола падна под 30 долара за барeл малко преди звънецът за край на търговията да удари.

Според редица анализатори петролните фючърси и акциите са изключително тясно свързани от средата на декември. Този феномен обърка много от играчите на пазара, тъй като тази корелация не е била толкова силна до този момент.

„Докато цената на петрола не удари дъното, ще бъде трудно да преценим коя ще е повратната точка на пазарите“, каза Майкъл Арън, директор на инвестиционния отдел в State Street Global Advisors.

Междувременно се появиха и слухове за зараждаща се рецесия в САЩ след нечувано слабия месец на фондовата борса в страната.

Европейските акции приключиха търговията в понеделник на по-ниски нива, след като цената на петрола отново се срина.

„Нерешителността, на която сме свидетели, доказва, че пазарите все още се плъзгат по острието на бръснача“, каза Джеймс Хюджис, главен пазарен анализатор на GKFX. „Голяма част от настоящите събития се дължат на петрола, като има още какво да се види, зависи дали поскъпването миналата седмица е било моментно явление или начало на период на постепенно възстановяване“

Понижението на петрола се отрази и на икономиката на Русия за 2015 г. Според данните, публикувани в понеделник, брутният вътрешен продукт на страната се е понижил с 3.7 процента за 2015 г.

Инвеститорите получиха и разочароващи новини от Германия. Според института Ifo индексът, измерващ бизнес климата в най-голямата икономика в Европа, е паднал до най-ниските нива от близо година насам. Настроенията сред промишлените предприемачи са ударили 12-годишно дъно главно заради мрачните перспективи за развитие.

EUR/USD

Единната валута регистрира ръст спрямо долара в понеделник. Еврото прекъсна двудневната губеща серия и успя да натрупа позиции. Така пробивът на подкрепата при 1.0769 бе отложен, а краткосрочните очаквания остават в полза на общоевропейската валута. В такъв случай има вероятност двойката да направи тест на съпротивата при 1.0917. Търговията в петък стартира на цена от 1.0790, като бичият тренд бе водещ през цялото време. Връх за деня бе достигнат при 1.0856, а финалът бе сложен 8 пипса по-надолу.

Подкрепа: 1.0769; 1.0707;
Съпротива: 1.0917; 1.1003;

GBP/USD

Паундът записа слабо понижение спрямо долара в понеделник. Британската валута не оправда положителните очаквания, а с пресичането на късата плъзгаща се средна, шансовете на лирата да натрупа преднина значително намаляха. Новата седмица стартира на цена от 1.4265, а търговията бе волатилна. Така връх за деня бе достигнат при 1.4309, а дъно бе ударено 86 пипса по-надолу. Финалната линия бе пресечена на курс от 1.4247.

Подкрепа: 1.4100; 1.3830;
Съпротива: 1.4442; 1.4477;

USD/CHF

Доларът регистрира волатилна сесия спрямо швейцарския франк в понеделник. В крайна сметка търговията приключи в полза на швейцарската валута и така доларът прекъсна тридневната си победна серия. Сесията бе отворена на курс от 1.0158, а американската валута загуби 32 пипса до края. Двойката направи тест на съпротивата при 1.0169, след като достигна връх за деня при 1.0166, но пробивът бе отложен. Ако бичите настроения отново станат водещи, ключовото ниво ще бъде преодоляно.

Подкрепа: 0.9959; 0.9921;
Съпротива: 1.0169; 1.0201;

USD/JPY

Доларът загуби позиции спрямо йената в понеделник. Новата седмица стартира негативно за американската валута и двойката се отдалечи от съпротивата при 119.69. Въпреки това обаче, очакванията остават в полза на долара. Търговията в понеделник стартира на ниво от 118.63, като трендът бе преобладаващо мечи. Дъно за деня бе ударено при 118.17 около обяд, след което цената частично се възстанови. Финалът бе сложен на курс от 118.28.

Подкрепа: 116.50; 115.98;
Съпротива: 119.69; 120.66;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.