Защо да се строи прав мост за обикновена сума пари, когато може да бъде построен във формата на кръг за огромна сума пари?

Нов мост, който се простира през - или по-скоро заобикаля лагуната Гарсон в Югоизточен Уругвай, поставя точно този въпрос.

Това е мост във формата на кръг или по-скоро два съединени мостова във формата на полукръгове, които пресичат лагуната, намираща се по границата между щатите Малдонадо и Роча.

Вижте още: Мост с капацитет 50 000 коли днес се използва от няколко хиляди

На пръв поглед изглежда доста нелепо.

Всъщност има идеално функционално обяснение за това. Мостът на Лагуна Гарсон е проектиран от Rafael Viñoly Architects, за да увеличи броя на шофьорите, които могат да влизат от Малдонадо в Роча, като в същото време ограничава скоростта на колите.

Мостът е построен, за да замести транспортирането на автомобили със сал в тази отсечка. Преди време тук е можело да минават само по няколко коли на ден, докато сега около 1 000 автомобила ще преминават през моста ежедневно.

Строителството на моста е струвало 10 млн. долара. Около 80% от стумата е осигурена от аржентинския строителен предприемач Едуардо Костантини.

Архитектът на моста Рафаел Виньоли е известен с небостъргача си 432 Park Avenue в Ню Йорк, както и с наричаната Walkie Talkie сграда в Лондон.

Не може да се отрече обаче, че мостът му изглежда страхотно в Google Maps.