От връх Монблан до Великата китайска стена - Google Earth се гордее с това, че може да сложи света в ръцете ви.

Но дори и за програмата има някои части на планетата, които се налага да скрие от потребителите си.

Тези места, за които теории на конспирацията твърдят, че са тестови зони за извънземни или място за съхранение на ядрени оръжия, често са пикселизирани, а в някои случаи – и напълно заличени от изображенията.

Сайтът news.com.au състави списък на подобни райони във всички краища на света. Вижте кои са те:

База на HAARP, на границата на щатите Вашингтон и Орегон, САЩ

Базата на противоречивата HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) се намира в близост до границата на щата Вашингтон с Орегон.

През 2014 г. ВВС на САЩ прекрати работата й, като се смяташе, че изучава горните слоеве на атмосферата, известни като йоносфера.

Според конспиративните теории обаче HAARP е програма, предназначена да контролира времето, а според други това е място, на което се крият изследвания за извънземни.

През 2010 г. венецуелският лидер Уго Чавес заяви, че HAARP е предизвикала земетресението в Хаити. А това, че мястото е скрито от Google Earth, само засилва фантастичните тези.

HAARP се финансира съвместно от Военновъздушните сили на САЩ, американския флот, Университета на Аляска и Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Тайният град, Русия

Съществува място в сибирската тундра, което е затъмнено на кадрите от Google и никой не знае защо. Най-близкият град до него е Егвекинот, съсед на Аляска през Беринговия проток.

През 1986 г. беше изнесена информация, че в страната съществуват десетки тайни градове с повече от един милион души, живеещи в тях.

Към имената на градовете са добавени мистериозни числа, като например Арзамас-16, който е дом на ядрени инженери.

Предполага се, че този град в тундрата също може да бъде едно от руските тайни "населени места".

Затвор Портлаоз, Ирландия

Този затвор, намиращ се в Лийш, е дом на някои от най-опасните престъпници в страната.

Макар че не е изтрит или замъглен на Google Earth, един по-подробен поглед върху изображението показва, че цветовете му не съвпадат с неговите околности.

Идеята е да не може да се планира бягство от съоръжението с помощта на снимките от Google Earth, заради което са използвани стари кадри.

Вижте още: Няколко кошмарни кадри, които засне колата на Google Street View

Фарьорски острови, Дания

Това е самоуправляващ се архипелаг, част от Дания. Той е съставен от 18 вулканични острова, разположени между Исландия и Норвегия в Северния Атлантически океан.

Голяма част от островите в архипелага не се виждат на кадрите на Google, включително и стара военна база от Втората световна война на остров Вагар.

Никой не е сигурен защо части от Фарьорските острови, дом на 50000 души, са пикселизирани, но news.com.au предполага, че това може да има нещо общо с правата за риболов.

Петролната рафинерия Сасаломбата, Унгария

От ръководството й са поискали от Google да бъде оцветена в зелено, а сградите й да бъдат отстранени от сателитните снимки - никой обаче не знае защо.

Кангтега, Непал

Кангтека, известен също като Седловината на снега, е основен връх на Хималаите в Непал. Неговата височина е 6 782 метра.

Върхът е затъмнен на снимките от Google Earth и никой не е сигурен защо. Някои предполагат, че може би е просто бъг в системата.

Вижте още: 17 странни гледки от Google Earth

Авиобаза Волкел, Холандия

Според бившия холандски премиер Рууд Люберс, 22 американски атомни бомби се съхраняват в бункерите на авиобазата.

Те включват B61 термоядрени бомби, за които се смята, че са четири пъти по-мощни от бомбите, пуснати над Хирошима и Нагасаки през 1945 г.

Ядрените оръжия са съхранявани във Волкел от началото на 1960-те и кубинската ракетна криза.

Американски дипломатически документи, изнесени на Wikileaks, споменават атомно оръжие в Холандия, Белгия, Германия и Турция.

Язовир Киоуи, Южна Каролина

Този язовир, който се намира на брега на езерото Киоуи в Южна Каролина, е скрит от Google.

Той е приблизително 42 км дълъг, 4.8 км широк, със средна дълбочина от 16 м, а бреговата му линия е 480 км.

Освен че са източник на водноелектрическа енергия, водите на язовира са от решаващо значение за охлаждането на ядрената централа Окони.

Валенсия Сити, ФилипиниЧаст от филипинския град Валенсия е пикселизирана, като се предполага, че това е просто недоглеждане от страна на Google.

Градът има население от повече от 180 000 души, което не обяснява защо е скрит от погледите.

Смята се, че в него се намира седалището на правителствената програма за противоракетна отбрана, което е затъмнено от Google поради съображения, свързани с националната сигурност на страната.