Германия обяви, че намалява икономическите си прогнози за 2016 г., но настоя, че икономиката на страната остава „в добра форма“. В своя годишен икономически доклад властите в Берлин също така посочват, че притокът на мигранти към страната трябва да засили в краткосрочен план вътрешното търсене.

Според текста брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 1.7% през тази година, което е по-малко от предишните прогнози за 1.8%. „В икономиката използването на производствения капацитет е в нормални нива. Ситуацията на трудовия пазар остава позитивна“, посочва още докладът, цитиран от БГНЕС.

Според него основните тласъци за икономиката идват от „частните домакинства и държавните харчове, както и от строителството на жилища“. „Големият прилив на бежанци има принос в това“, допълват от правителството.

Близо 1.1 млн. мигранти пристигнаха в Германия през изминалата 2015 година. Според експерти растежът на страната се движи в момента основно от ниските цени на петрола, слабото евро и лихвените проценти, които са близки до нулата.

Въпреки това германската икономика започва да усеща натиска от забавянето на развиващите се икономики като тази на Китай. „Забавеният растеж в развиващите се икономики обезсърчава износа и корпоративните инвестиции. Въпреки това в края на годината индустриалното търсене набра скорост още веднъж. Корпоративните настроения се подобриха и благоприятните тенденции на трудовия пазар продължават“, се посочва в доклада.

В него се казва също, че икономическите ефекти от голямата бежанска вълна в страната няма да увеличат броя безработни поне засега или докато молбите за убежище на тези хора се обработват. Пристигането на толкова хора „няма да има голям ефект на трудовия пазар през първите месеци на годината“, посочва докладът, в който се допълва, че въпреки това социалните харчове ще се увеличат значително.

Според експертите чужденците, пристигнали миналата година, ще помогнат за засилване на вътрешното търсене в краткосрочен план, но дългосрочните икономически последствия зависят от това колко бързо и ефективно те ще бъдат интегрирани на трудовия пазар.

Миналия месец Германската централна банка обяви, че за много от новодошлите ще бъде трудно първоначално да си намерят работа, защото мнозинството от тях са млади и без квалификация.

Въпреки това проучване на германски малки и средни предприятия показва, че според повече от половината компании масовият прилив на хора може да помогне за облекчаването на недостига в страната на квалифицирана работна ръка, като повечето заявяват също, че са готови да наемат бежанци.