Бизнес доверието в най-голямата европейска икономика – немската, се е понижило изненадващо за втори пореден месец през януари. Това бе поредният признак за слабост на водещата регионална икономика.

Индексът на института Ifo се е понижил до 107.3 пункта през настоящия месец спрямо ревизираната му стойност за миналия месец от 108.6 пункта. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за стойност от 108.4 пункта.

Немското промишлено производство е във все по-голям риск от забавяне на ръста си, в условията на по-голяма от очакванията слабост на икономиката на Китай и забавянето на световния ръст.

През изминалата седмица МВФ занижи прогнозирания ръст за световната икономика в условията на спад в цените на суровините и политическа несигурност в Бразилия.

Световната икономика се очаква да нарасне с 3.4% през тази година спрямо прогнозираните преди това 3.6% през октомври, се казва в тримесечния доклад на фонда. Занижени бяха прогнозите и за ръста за следващата година – до 3.6%, спрямо предходните очаквания за повишение от 3.8% преди три месеца.

Въпреки прогнозите на МВФ, немската централна банка запазва очакванията си за ръст на износа и БВП на Германия, като според тях критични за това ще са евтиното евро и ниските лихви, както и доброто състояние на пазара на труда.

Немската икономика се повиши с 1.7% през изминалата година, като очакванията са тя да нарасне с 1.8% през тази и 1.7% през следващата година.

От началото на декември индексът DAX се е понижил с над 10%.