Щатският долар се представя разнопосочно днес, след като Федералният резерв не поднесе почти никакви изненади, за разлика от Централната банка на Нова Зеландия, която подготви почвата за понижение на лихвите, вследствие на което новозеландският долар поевтиня.

Доларовият индекс бе при 98.988, връщайки се на нивото си отпреди 24 часа, след кратък спад в предходния ден.

Фед остави лихвите си без промяна, както се очакваше, като заяви, че щатската икономика все още е на път да отчете лек ръст и подобрение на пазара на дори и "постепенно" вдигане на лихвите.

Еврото, което поскъпна до едноседмичен връх от 1.0918 долара в сряда, се търгува на ниво от 1.0895.

Доларът поевтиня до 118.73 спрямо йената, отстъпвайки от триседмичния си връх от 119.08, достигнат в предходния ден.

След като срещата на Фед мина, сега пазарите се насочват към двудневната среща на Централната банка на Япония, която започва днес.

Очакванията са, че Централната банка на Япония отново ще засили темповете на облекчаване на паричната си политика.

Според трейдъри пазарите предвиждат близо 50% вероятност за това.

Централната банка на Нова Зеландия заяви днес, че несигурността по отношение на състоянието на световната икономика е нараснала, отбелязвайки по-слабия икономически растеж в развиващия се свят и най-вече в Китай.

Банката остави основната си лихва без промяна на ниво от 2.5% и заяви, че може да се наложи понижаването й. Това бе рязка смяна на позицията на банката, която през декември заяви, че може би е приключила с пониженията на лихвите.

Така новозеландският долар бе подложен на натиск и падна с половин щатски цент, до почти 64 щатски цента. От тогава се стабилизира до нивото от около 0.6425.

В Азия днес не се очакват новини, които да раздвижат пазарите, докато в Европа предстои обявяването на данните за икономическия растеж на Великобритания за четвъртото тримесечие.

Очакванията са за забавяне на годишния икономически растеж до 1.9%, в сравнение с 2.1% преди това. Това може да намали допълнително очакванията за вдигане на лихвите.

Паундът за последно се търгуваше на ниво от 1.4240 спрямо долара, след като отстъпи от достигнатия връх от 1.4367 за седмицата. Паундът остана близо до 7-годишното дъно от 1.4080, достигнато преди седмица.