В началото на миналата година Марк Юско, основател и главен изпълнителен директор на Morgan Creek Capital Management, прогнозира, че цената на петрола ще падне до 30 долара за барел и че дефлацията ще се превърне в основния икономически проблем за развитите държави, а не инфлацията, за която пазарите се притесняваха повече.

Юско, чиито мрачни пазарни предсказания се сбъднаха, не може да предложи по-оптимистични прогнози и в момента.

Вдигането на санкциите над Иран и нежеланието на Саудитска Арабия да ограничи производството са сред факторите, които ще продължат да сриват цените на енергийните продукти.

"Няма възможност за скок или движение нагоре в цената на петрола. Няма да се случи," казва Юско.

Юско също така прогнозира фалит за най-малко една суровинна компания. Той посочи по-конкретно името Glencore, чиито акции, търгувани в Лондон, поевтиняха с близо 70% в последната година на фона на падащите цени на суровините.

Според Юско също така се задава рецесия, което е „толкова сигурно, колкото и това, че слънцето ще изгрее." Той просто все още не знае коя от водещите световни икономики ще бъде изненадана първа от рецесията.

САЩ или Европа може да изпаднат в рецесия през 2016 г., казва Юско, като песимизмът му по отношение на щатската икономика се дължи на намаляващите корпоративни печалби и свиването на производствения сектор, които са индикация за забавяне на икономиката в по-голям план.

Юско също така разкритикува Федералния резерв на САЩ, заявявайки, че финансовата институция може би вече е изпуснала контрола над нещата.

По отшошение на политиката на отрицателни лихви на Европейската централ банка, Юско заяви, че не е сигурен признак на какво е това, но че не е на добро.

Сред основните развити икономики Юско вижда възможности за инвеститорите на японския пазар. Централната банка на Япония може да продължи с облекчаването на паричната политика, с което да обезцени значително йената и да оскъпи японските акции, казва той.

Според него доларът може да поскъпне до от около 118 в момента, до 135 йени, което пък да повиши японския индекс Nikkei 225 до 21 000 пункта от малко под 17 000 в момента.

Един от пазарите, в които Юско има вяра, е Индия, която според него ще остане пред останалите развиващите се държави. По-рано този месец Световната банка прогнозира 7.8% ръст на БВП на Индия през 2016 г., в сравнение с 6.7% за Китай.

Според Юско индийските акции ще поскъпнат през 2016 г., след като цените им бяха повлечени надолу през миналата година, заедно с останалите развиващи се пазари.