Азиатските индекси се понижиха днес, след като страховете за забавяне на световната икономика се възобновиха с пълна сила. Японският Nikkei се понижи с 2.3%, докато хонконгският основен индекс загуби 1.9% от стойността си.

Показателят MSCI Asia-Pacific, следящ представянето в региона, намали стойността си с 1.1%, след два дни на повишения.

Европейските акции се очаква да отворят на отрицателна територия, като фючърсите им сочат отваряне с между 0.7 и 1% на минус.

Вижте още: Петролът намери своето дъно?

„Накъдето и да погледнете – Китай, петролът, щатските пазари, няма ясни доказателства за подобряването на фундамента пред световната икономика“, смята Татсуши Маено, управляващ директор в PineBridge Investments, цитиран от CNBC.

Петролът загуби около 7% от стойността си през тази седмица, в условията на липса на признаци за сериозно понижение в предлагането му от водещите производители.

Ръководителят на държавната петролна компания на Саудитска Арабия - Saudi Aramco, заяви, че компанията му продължава да инвестира в разширяване на производството си, въпреки ниските цени на петрола.

Производството на петрол от Ирак през изминалия месец достигна рекордно ниво.

Петролът загуби над 75% от стойността си от пика си през 2012 година. Рано тази сутрин брентът с доставка през март се понижи до ключовото ниво от 30 долара за барел, или понижение от 2.1%.

Сериозни загуби регистрираха вчера и щатските индекси, като широкият S&P се понижи с 1.6%, до ниво от 1 877.08, воден от понижението с 4.5% в акциите на компаниите от енергийния сектор.

Банките също бяха сериозно засегнати вследствие на голямата им експозиция към енергийния отрасъл. От началото на годината индексът, следящ водещите щатски банки, се е понижил с 12.8% на фона на понижението от 11.2% в енергийния отрасъл.