Първи за нива на петрола от 20 долара започнаха да говорят анализаторите от Goldman Sachs още през изминалата година, когато суровината се търгуваше за около 50 долара. Тогава почти никой не вярваше и не вземаше насериозно тези очаквания.

С цена на петрола под 28 долара за барел обаче все повече специалисти и инвеститори смятат, че това е една напълно реалистична прогноза.

Оказва се, че дори от Goldman не очакват петролът да се задържи трайно при посоченото ниво. Щатската инвестиционна банка потвърди очакванията си за средна цена на суровината от 40 долара за първото полугодие на настоящата година.

Нещо повече, от GS говорят за скорошно начало на бичи цикъл при петрола с постепенното формиране на баланс между търсенето и предлагането.

Прогнозата на банката за нива на петрола от 40 долара е направена при очаквания, че капацитетът за съхраняване на петрол няма да се повишава, предвид настоящите високи нива на производството.

Именно ниският капацитет за съхранение на суровината до голяма степен ще е в основата на намаляване на производството и по-бързото от очакванията балансиране на пазара, смятат от инвестиционната банка.

Почти никой производител на петрола не успява да изкарва пари при настоящата цена на суровината. Тази ситуация няма как трайно да се задържи и ще доведе до бързо намаляване на производството, което пък да постави началото на нов бичи цикъл за петрола в края на настоящата година, смятат още от Goldman.