Азиатските индекси и доларът не успяха трайно да задържат ръста си от вчера. Индексът, следящ представянето на тези пазари, се понижи с 0.5%, след като стартира на положителна територия.

Фючърсите на европейските индекси сочат отваряне нагоре с над 1%.

Вчера щатските пазари тестваха дъното си от август, като широкият S&P 500 се понижи до 1 820 пункта, но се оттласна нагоре след неуспешния пробив. В крайна сметка той приключи деня при нива с около 2% над ключовото ниво на подкрепа.

Европейската централна банка ще е в центъра на инвеститорското внимание днес предвид на срещата й относно монетарната политика.

„С все още прясното разочарование от срещата на ЕЦБ през декември инвеститорите едва ли ще залагат особено много на нови стимули от страна на Марио Драги“, смята Майкъл Хюсън, главен пазарен стратег в CMC Markets в Лондон, цитиран от CNBC.

Брентът се върна моментно над ключовото ниво от 28 долара за барел, но не успя да се задържи над него и рано тази сутрин се търгува при нива от 27.60 долара за барел с доставка през март.

Японският Nikkei загуби нови 2.4% от стойността си, добавяйки към понижението си от 3.7% от предходната борсова сесия.

Шанхайският основен индекс намали стойността си с 0.9%. От началото на годината показателят е загубил 15% от стойността си.

„Предвид на сериозните загуби за индексите, рисковете до голяма степен вече са заложени в нивата на акциите и едва ли ще видим ново свободно падане“, коментира Дейвид Дай, анализатор в Nanhai Fund Management, пред CNBC.

Потребителските цени в САЩ изненадващо са се понижили през декември, което сочи нисък инфлационен натиск в най-голямата световна икономика. Други данни, изнесени днес, посочиха още спад в началното жилищно строителство в страната, както и разрешителните за строеж през изминалия месец.