МВФ занижи прогнозирания ръст за световната икономика в условията на спад в цените на суровините и политическа несигурност в Бразилия. Поскъпването на щатския долар сериозно влошава перспективите пред щатската икономика, смятат от международната организация.

Световната икономика се очаква да нарасне с 3.4% през тази година спрямо прогнозираните преди това 3.6% през октомври, се казва в тримесечния доклад на фонда.

Занижени бяха прогнозите и за ръста за следващата година – до 3.6%, спрямо предходните очаквания за повишение от 3.8% преди три месеца.

Именно опасенията за забавянето на щатската и китайската икономики бяха в основата на сериозната загуба за индекса Standard & Poor’s 500, както и останалите водещи борсови индекси, от началото на годината.

„Настоящата година ще е година на големи предизвикателства - както икономически, така и политически. Налице са сериозни опасения за ръста и в дългосрочен план“, се казва в доклада на МВФ.

Според прогнози на МВФ, световната икономика е отбелязала ръст от 3.1% през изминалата година, което е най-слабото й представяне от 2009 година насам. Ръстът на развиващите се и развитите икономики се е забавил за пета поредна година.

Три са основните рискове пред световната икономика през тази година, според международната организация. На първо място е забавянето на развиващите се икономики; на второ място – много по-силно забавяне на китайската икономика след преминаване към ръст, ориентиран към вътрешно потребление; на трето – повишението на лихвите от страна на Фед.