Европейските и японските акции са по-атрактивна възможност в сравнение с британските и тези от развиващите се пазари, смятат анализатори от UBS Wealth Management, управляващи средствата на някои от най-заможните инвеститори по света.

Вижте още: Не се опитвайте да хванете дъното на пазара

„Все още смятаме, че представянето на тези развити пазари може да е добро и в крайна сметка те да приключат годината на положителна територия“, коментира Марк Хефел, главен портфолио мениджър в инвестиционното дружество, цитиран от CNBC.

Според Хефел обаче, силната волатилност наблюдавана на световните фондови борси от началото на годината, излага тази прогноза на риск през следващите шест месеца.

„Купуваме японски и европейски акции, където централните банки все още продължават със стимулиращите мерки и инвеститорите могат да очакват ръст в печалбите“, допълни Хефел.

ЕЦБ планира да удължи програмата си в размер на 60 милиарда евро на месец за обратно изкупуване на облигации поне до март на следващата година. Това най-вероятно ще помогне на икономиката на еврозоната да се възстанови, като ще подкрепи износа, смята още специалистът.

В прогнозите си за тази година, от UBS прогнозират ръст от 8 до 12% в печалбите на европейските компании за следващите 12 месеца.

„Логично е да купувате активи на пазари, където централните банки също ги подкрепят“, смята още специалистът в управляващото дружество.

Междувременно, японската централна банка също се очаква да повиши обемът на стимулите, което да направи фондовия пазар в страната още по-перспективен за инвеститорите.

От UBS обаче, не са еднакво позитивни за всички развити фондови пазари.

„Щатските индекси като цяло няма да са особено привлекателни за инвеститорите“, прогнозира Хефел. „Не очакваме много добри неща да се случат там. На база финансова оценка, щатският пазар изглежда малко скъп. В допълнение скъпият долар ще натежи над печалбите на компаниите в най-голямата световна икономика“, заключава специалистът.