Богатството и успеха няма просто така да почукат на вратата ви.

Богатите хора избират да се отдадат на натрупването на богатство. За това са необходими концентрация, смелост, знания и много усилия — и е възможно само ако имате конкретни цели, подчертава в своята книга "Тайните на милионерския разум" Т. Харв Екер, самият който е милионер.

"Причина номер едно за това, повечето хора да не получават това, което искат е, че не знаят какво искат," пише той. "Богатите хора са пределно ясни, че искат богатство."

Те не само че си поставят конкретни цели, но също така мислят мащабно и и имат огромни очаквания.

За да добият представя какво се надяват да постигнат успелите хора с парите си през тази година от Business Insider са разговаряли с ръководители на компании, автори на бестселъри и милионери, които са натрупали богатството си сами, които споделят финансовите си цели.

Ето какви са техните приоритети за 2016 г:

Да се концентрирам върху активите, а не върху доходите.

Робърт Кийосаки, предприемач и автор на книгата "Богат татко, беден татко":

"Моята цел е да продължа да се концентрирам върху активите, а не върху доходите. По този начин получаваме парите си и ги караме да работят за нас, вместо да работим усилено за заплата през целия си живот. Създавайки или придобивайки активи, които носят парични потоци, в който и да било клас активи, моята съпруга Ким и аз увеличаваме богатството си.

"Продължаваме да си напомняме, че „паричните потоци са най-важното нещо“ и че активите са в основата на постигането на истинска финансова свобода."

Свиване на разликата в половете по отношение на инвестирането.

Сали Кроучек, главен изпълнителен директор и съосновател на Ellevest:

"Основното за мен през 2016 г. ще са личните финансите и по-конкретно личните финанси за жени.

"Работя по пускането на Ellevest през 2016 г., което ще е дигитална инвестиционна платформа насочена към жените. В САЩ се говори малко за разликата при половете по отношение на инвестирането. Жените не инвестират парите си толкова много, колкото мъжете. Това, че получават по-ниска доходност от парите си се отразява негативно на това, което могат да направят в живота си. И така ние правим нещо, чрез което ще разговаряме с жените. Няма да се отнасяме снизходително с тях, няма да ги затрупваме с финансова информация, а просто ще говорим с тях.

Да връщам обратно на тези, които имат нужда.

Тони Робинс, експерт по самоусъвършенстване и автор:

"Две от основните ми финансови цели за 2016 г. са да поставим рекорд по доставяне на храна за бедните в САЩ и да осигуря чиста вода за 250 000 души в Индия, където 1.5 милиона деца умират всяка година от болести, свързани с липсата на вида и лоши хигиенни условия."

Вижте още: 10 тайни как да станете богати, щастливи и успели

Да коригирам личните си финанси така, че да отразяват големите промени в живота ми.

Алекса вон Тобел, основател и главен изпълнителен директор на LearnVest.com

"2015 донесе множество (и невероятно) промени в моето семейство. Преместих се в ново жилище през есента и най-вече родих първото си дете, Тоби през март.

"През 2016 г. съпругът ми и аз ще сме концентрирани върху това всичките ни финансови планове и документи като застраховки, детски грижи и завещанието ни, да са обновени, така че да отразяват всичките тези промени."

Да инвестирам повече.

Стив Сиболд, милионер и автор на "Как мислят богатите хора":

"Целта ми за 2016 г. е да създам допълнителни източници на приходи от инвестиции на развиващите се пазари, където цената на труда е по-ниска, регулациите са минимални, а правителствата ни приемат с отворени обятия."

Да използвам парите, за да създавам смисъл.

Рамит Сетхи, автор и главен изпълнителен директор на Growth Lab:

"Има за цел да използвам парите, за да създавам смисъл. Какво означава това? В последните няколко години има постоянното усещане, че въпреки че компанията и екипът ми се разраснаха не връщам обратно, толкова, колкото ми се иска.

"Израснах в шестчленно семейство от средната класа. За да постъпя в университет кандидатствах за около 65 стипендии, като по този начин успях да подсигуря обучението си в Станфорд. Никога нямаше да стигна до това ниво без възможностите, които ми бяха дадени от фондациите, предоставящи стипендии, преподавателите, менторите, приятелите и разбира се, родителите ми. Така че помислих какво бих могъл да върна обратно. Осъзнах, че с моите възпитаници сме създали една от най-невероятните общности в света. Представете си какво би се случило, ако само за няколко минути насочим енергията си ресурсите си към подпомагането на други хора по света?

"Тама през юни започнахме кампания за набиране на средства. Набрахме 300 000 долара за построяването на училища в Гана.

"Мисля, че смисълът е да даваш обратно на хората, които имат нужда от помощ, така че това е приоритет за мен.

Вижте още: Пет сутрешни ритуала, които помагат за останалата част от деня

Да разпространявам знания за личните финанси като пиша много.

Дейвид Бах, автор и основател на FinishRich Media:

"Финансовата ми цел за 2016 г. е да пиша отново, като първото нещо, което искам да направя, е да издам, обновя и да издам отново книгата ми, която е списъка с бестселъри на New York Times "Автоматичният милионер."

"След това ще създам финансов бюлетин, който ще върви с книгата. Най—накрая планирам да напиша напълно нова книга през 2016 г., която ще излезе 2017 г.

"Минаха четири години от последната ми книга и отново съм вдъхновен да пиша"

Да инвестирам в марката на моята компания.

Джени Ентърпрайс, основател на клуб CORE в Манхатън

"Една от целите ми за 2016 г. е да разширя дигиталния аспект от работата на CORE. Всяка година ние предлагаме на нашите членове над 300 събития на живо. Искам да разширя обхвата на тази програма като дам на нашите 1 600 членове в световен мащаб достъп до това уникално съдържание в нова платформа."