Настоящата 2016 година стартира изключително зле за инвеститорите. Световните фондови пазари са заличили над 3 трилиона долара пазарна капитализация, като разпродажбите обхванаха всички региони.

И докато повечето пазарни участници сочат с пръст китайската икономика и срива в цената на петрола като основна причина за понижението, един водещ специалист е на мнение, че вината е изцяло във Фед.

„Смятам, че причината за понижението на фондовите пазари е Фед с мярката му на повишение на лихвите“, коментира Питър Шиф, ръководител на Euro Pacific Capital, цитиран от CNBC.

Шиф е известен като един от най-върлите критици на политиката на Фед.

„Опитваме са да даваме прогнози и рационално да оценяваме фондовите пазари в среда на фактори, които са извън нашия контрол... Така, че хората могат да продължат да се преструват, че всичко е наред, че е налице легитимно повишение в среда на повишение на лихвите от страна на Фед и всичко да е страхотно“, допълва още специалистът.

Индексът на сините чипове S&P 500 се е понижил с над 9%, откакто Фед повиши лихвите в средата на миналия месец. Това е началото на една политика, която според Шиф, федералният резерв ще трябва бързо да промени.

През изминалата седмица слаби продажби на дребно възобновиха опасенията за здравословното състояние на най-голямата световна икономика, като инициираха масирани разпродажби. Няколко пазарни наблюдатели дори започнаха да говорят за предстояща рецесия за щатската икономика.

Всичко това намали очакванията за четири повишения на лихвите от страна на Фед през тази година.