Масираните разпродажби на щатските индекси вчера и спадът в цената на петрола под психологическата граница от 30 долара за барел са новините на деня.

От началото на годината световните фондови пазари са загубили 3.17 трилиона долара от капитализацията си, което е най-лошия им старт за последните няколко десетилетия.

Вчера широкият щатски индекс S&P 500 приключи със спад от 2.5%, при изключително важното ниво на подкрепа от 1 890 пункта. Днес фючърсите на индекса се търгуват малко над това ниво.

Силно на минус стартираха търговията си днес и европейските индекси, като немският DAX загуби 2.3% от стойността си, до ниво от 9 775 пункта. С по над 2% се понижиха и останалите водещи индекси в региона.

В подобна обстановка, златото се повиши минимално спрямо вчерашните си нива до 1 091 долара за унция. Среброто също се търгува стабилно над 14 долара за унция – при 14.15 долара.

Брентът се бори с психологическото ниво при 30 долара за барел, като на този етап успява да се задържи над него.

Добрата новина за инвеститорите на БФБ е, че разпродажбите на този етап не се усещат на родния капиталов пазар. Индексът на сините чипове SOFIX се търгува с минимално понижение от 0.18%.