Консенсусните очаквания на анализаторите са за една като цяло добра следваща година за щатските фондови пазари, които традиционно са барометър за представянето на всички борси по света.

Много са обаче, нещата които могат да се объркат. Ето и основните от тях:

Вижте още: Защо бичият пазар за щатските индекси може да не е приключил?

Печалбите на компаниите спират да растат

Широкият индекс S&P 500 се търгува при съотношение 19.3 пъти печалбите за последната една година. Това е значително над нивата му в исторически план от средно 15. В същото време прогнозираният ръст на печалбите за компаниите от индекса е едва 3.9%.

В условията на потенциално повишение на разходите на компаниите и не особено силен ръст на световната икономика, ръстът в печалбите може да е дори по-нисък и да направи индекса да изглежда още по-скъп.

„Ако разходите за труд започнат да се повишават, на бизнеса ще му е трудно да генерира ръст в печалбите си“, коментира Боб Дол, главен стратег в Nuveen Asset Management, пред финансовото издание Business Insider.

Силният долар може да е сериозен проблем

Доларът се повиши с 8.4% спрямо кошницата от основни валути през тази година и се очаква да продължи да поскъпва и през следващата година. Това може допълнително да натежи над печалбите на щатските компании, особено на тези със сериозна експозиция на външните пазари.

„Ако видим подобно движение на долара и през следващата година, то най-вероятно ще станем свидетели на понижение в печалбите на щатските компании от 28 милиарда долара“, според Волфганг Коестер, валутен анализатор в Fire Apps.

Според него скъпият долар ще намали с между три и четири цента средните печалби на щатските компании с експозиция на външните пазари през първото тримесечие.

Президентските избори в САЩ

Традиционно акциите се представят добре в годините с президентски избори, като индексът на S&P се е повишавал в 13 от 16-те години с избори от 1950 година насам. Специалистите обаче започват да се чудят дали следващата година няма да е изключение с кандидати като Доналд Тръп и Бърни Сандърс, привърженици на не особено популярни политики.

„Колкото по-екстремна е програмата на кандидата за президент, толкова по-зле се представят фондовите пазари“, смята Кристина Хупър, инвестиционен стратег в Allianz Global Investors.

Фед става агресивен

Друга заплаха пред ръста на фондовите пазари догодина е потенциална по-агресивна политика по отношение на лихвите от страна на Фед.

Към момента такава не се очаква и затова изненадата би била особено неприятна. Подобна политика на резерва би могла да се провокира от повишение на инфлацията.

По-нататъшен спад на суровините

„Ситуацията при суровините може да излезе от контрол“, смята Джон Манли, главен инвестиционен стратег в Wells Fargo Funds Management. Щатският суров петрол се търгува с понижение от около 65% от нивата си през юни на 2014 г.

Ако цената на петрола продължи да се понижава, са налице сериозни рискове за енергийния сектор, както и за дефлация в световен мащаб. Дефлацията не е особено добър приятел на фондовите пазари.

Потребителските разходи продължават да се забавят

Потребителските разходи са в основата на ръста на щатската икономика. Въпреки ниските цени на петрола и горивата обаче, спестените средства не се материализираха в разходи.

Напротив – щатските потребители проявиха трайна склонност към увеличаване на спестяванията си. В условията на повишаващи се лихви тази тенденция може да продължи и да станем свидетели на забавяне на ръста на водещата световна икономика.

Китайската икономика се „приземява твърдо“

През август опасенията за състоянието на китайската икономика инициираха масирани разпродажби на активи по целия свят. Много е възможно нови проблеми пред Китай да направят същото и през следващата година.