Специалисти от финансовата институция Bank of America Merrill Lynch излязоха със смела прогноза. Според тях широкият щатски индекси S&P 500 ще достигне ниво от 3 500 пункта точно на 31 декември 2026 година. Това би било повишение от 69% от настоящите нива на показателя.

Вижте още: Колко още до следващата рецесия?

Според прогнози на банката, широкият щатски индекс ще се представя добре през следващата година, както и в годините до края на следващото десетилетие.

„Акциите все още изглеждат като най-добрата инвестиционна алтернатива“, смята Савита Субраманиан, ръководител на звеното за търговия с щатски акции в BofAML. Субраманиан е известна с това, че непрекъснато фигурира в списъка на анализаторите, даващи най-точни прогнози за щатските индекси.

„Настоящата година бе една от най-трудните за прогнозиране на пазарите“, коментира специалистът. „При едно сравнение с 2015 г., през следващата 2016 г. представянето на S&P 500 ще е много по-добро“, прогнозира тя.

Прогнозите са широкия индекс да приключи следващата година при ниво от 2 200 пункта, което би било повишение от 7% от настоящите му нива.

По отношение на рисковете, свързани с прогнозата, от банката посочват по-нататъшно засилване на долара и потенциално понижение в цената на петрола. Очакванията обаче са енергийните цени да се стабилизират през следващата година.

За следващото десетилетие очакванията на Субраманиан са S&P 500 да бележи средногодишен ръст между 4 и 12%.

И макар това да е далеч под представянето му през последния бичи пазар, резултатът все още се очаква да е значително по-добър от това, което ще предложат останалите класове активи.