Фед за пореден път сигнализира декемврийско повишение на лихвите, стана ясно от изнесената вчера стенограма от последната среща на резерва. Тази новина бе приета изключително позитивно и инициира ръст на индексите.

Инвеститорите реагираха на стенограмата, като повишиха вероятността за декемврийско повишение на лихвите до 72% спрямо 64% очаквания за това преди изнасянето на данните.

Водещите щатски индекси са на минимално отстояние от исторически най-високите си стойности, като широкият S&P 500 го делят едва 2% от достигането на нов връх.

Азиатските индекси също се повишиха и последваха щатските, като доларът отстъпи от най-високите си нива. Слабостта на долара инициира поскъпване на петрола, като брентът се върна отново на нива над 44 долара за барел и се търгува рано тази сутрин за 44.60 долара с доставка през януари на следващата година.

На положителна територия сочат отваряне и фючърсите на европейските индекси с между 0.4 и 0.8%.

Японският Nikkei добави 1.1% към стойността си, въпреки разочароващите данни за вноса и износа в страната.

Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia-Pacific, нарасна с 1.98%, докато австралийският основен индекс се повиши с 2%, регистрирайки трети пореден дневен ръст.

След слаб старт китайските индекси догониха регионалните и широкият CSI300 добави 1% към стойността си.

Вижте още: Златото с петгодишно дъно

Златото добави 0.6% към стойността си до ниво от 1 077.20 долара, след като вчера моментно се понижи до най-ниското си ниво от 2010 година. Среброто се търгува при нива от 14.23 долара за унция с незабавна доставка.