Щатските индекси приключиха със спад от над 1% вчера - след силното поевнтиняване на петрола и коментарите от няколко официални представители на Фед, каращи пазарните участници да залагат за декемврийско повишение на лихвите.

Тези фактори, в съчетание с факта, че пазарът е във фаза на низходяща консолидация, инициираха разпродажби от страна на инвеститорите, които прибираха печалби.

Разпродажбите при S&P 500 и Dow Jones се засилиха в средата на деня, след като двата индекса се понижиха под 200-дневните си средни величини.

Индексът Dow Jones се понижи с над 250 пункта, като акциите на финансовата институция Goldman Sachs допринесоха с най-много за спада.

Сините щатски чипове се насочват към най-лошото си седмично представяне от десет седмици насам. И S&P 500, и Dow Jones са отбелязали спад от по над 2% за седмицата до момента.

Технологичният Nasdaq се понижи вчера с над 1%, приключвайки малко над психологическата граница от 5 000 пункта. Спадът му бе поведен от понижението в книжата на Netflix, загубили 3.5% от стойността си.

Широкият S&P 500 приключи вчерашния ден с понижение от 1.4%, като вече е на негативна територия за годината - за първи път от 22 октомври насам.

Петролът загуби вчера 1.18 долара от стойността си, или 2.75%, до 41.75 долара за барел щатски суров петрол с доставка през декември. Това се случи, след като запасите от петрол в САЩ са се повишили четири пъти повече от очакванията през изминалата седмица, според изнесени вчера данни.

„Големият въпрос в момента на пазара е дали ниската цена на петрола е индикация за слабост на световната икономика или само резултат от свръхпредлагане“, коментира Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial.

Златото също поевтиня, като загуби близо 4 долара от стойността си вчера, до нива от 1 081 долара за унция с незабавна доставка.