Много специалисти препоръчваха на инвеститорите в началото на годината да се насочат към европейски акции. На този етап обаче този съвет не е бил особено печеливш, предвид на сериозната корекция на водещите европейски индекси в условия, в които щатските индекси са само на няколко процента от историческите си рекорди.

Вижте още: Инвеститорите се пренасочват от щатски към европейски акции

И все пак дали този съвет няма да се материализира като добра инвестиционна алтернатива за следващата година?

Общо взето, вариантите са три – щатските индекси пробиват върховете си и продължават нагоре: щатските индекси пробиват върховете си, но само за да сложат „капан за мечките“ и отново поемат с пълна сила надолу; щатските индекси не успяват да пробият върха си и се засилват надолу.

И при трите варианта е възможно инвеститорите да са по-добре позиционирани в европейски активи, отколкото в щатски.

При първия вариант европейските индекси ще разполагат със сериозен догонващ потенциал. Пробив на щатските индекси на настоящите върхове може да даде достатъчен повод на европейските индекси поне да тестват върховете си.

Така например, за да достигне върха си, немският DAX трябва да се повиши с 13.3% (едва ли широкият S&P 500 или инедксът Dow биха се повишили с подобен процент над историческите си върхове).

Във втория и третия вариант широкият щатски индекс S&P 500 най-вероятно ще се насочи към тест на дъното си от август – което означава понижение от около 10% от настоящите му нива.

Почти на същото разстояние е отдалечен в момента от дъното си и немският DAX. Това обаче ще означава, че той ще се е понижил с 24% от върха си при корекция от едва 10% за широкия щатски индекс.

Трябва да се вземе предвид и напълно противоположната посока в очакваната лихвена политика на централните банки на САЩ и еврозоната.

Докато в САЩ се спори кога ще е първото повишение на лихвите – дали през декември или в началото на следващата година, европейската централна банка говори все още за повишение на стимулите.

Преди да прибегне до повишение на лихвите ЕЦБ ще продължи с програмата си за обратно изкупуване на активи поне още година. А както всички видяхме от примера в САЩ, тази програма от стимули може да е много ефективно средство за инфлация при цените на финансовите активи.