Азиатските индекси регистрираха минимален ръст днес, след като Фед изненадващо запази нивото на лихвите без промяна след края на вчерашната си среща. Това поднови опасенията за състоянието на световната икономика.

Индексът MSCI Asia-Pacific добави 0.3% към стойността си, поведен от повишението при финансовите компании. Японският Nikkei последва щатските индекси в посоката им надолу и загуби 1.4% от стойността си.

Основните щатски индекси отстъпиха с над 1% от нивата, при които се търгуваха преди решението на Фед. Широкият индекс S&P 500 загуби 0.3% от стойността си.

Ръководителят на Фед Джанет Йелън заяви, че перспективите в международен план са станали по-несигурни, като добави, че спадът в цените на акциите и повишението в стойността на долара вече ограничават финансовите перспективи в най-голямата световна икономика.

„Смятам, че като цяло днешното решение ще е позитивно за пазарите. Но волатилността най-вероятно ще остане висока, като ще трябват доказателства, че щатската икономика ще устои на международното въздействие на глобалното забавяне“, според Йошинори Шигеми, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, цитиран от CNBC.

Все още 13 от 17-те члена на Комитета по парична политика очакват поне едно повишение на лихвите през тази година спрямо 15 от 17 през юни.

Финансовите пазари отдавна са заложили плавно увеличение на лихвите от страна на Фед.

За да се повишат лихвите, Йелън очаква по-нататъшни признаци за възстановяване на пазара на труда, като също така ръководителят на Фед изрази опасения от ниските нива на инфлацията.

По отношение на външните фактори, Йелън заяви, че резервът се фокусира върху забавянето на китайската икономика и развиващите се пазари, като основен въпрос е дали китайската икономика ще продължи да се влошава“.

„Йелън специално спомена Китай като един от ключовите фактори, които ще повлияят върху решението на Фед. Това означава, че до голяма степен и китайските регулатори ще предопределят бъдещата политика на резерва“, според Бел Нилсън от финансовата компания Axioma.

„Предвид на реакцията на пазара, може да се очаква рисковите активи да се окажат под сериозен натиск от разпродажби“, коментира още Нилсън.

Преди срещата на Фед инвеститорите очакваха три сценария – повишение на лихвите с коментари за слаби такива в бъдеще, липса на повишение с коментари за предстоящото им увеличение и липса на повишение с коментари за слабо повишение в бъдеще. Според инвеститорите третият сценарий се материализира.

Решението на Фед инициира поскъпване на златото до двуседмичен връх при нива от 1 136 долара за унция. Петролът се търгува при нива от 46.77 долара за брент с доставка през октомври.