Азиатските индекси се повишиха днес, след ръста на щатските и в условията на поскъпване на долара спрямо останалите основни валути. Ръстът им обаче бе ограничен предвид на несигурността относно монетарната политика на Фед и предстоящото заседание на резерва през следващата седмица.

Индексът, следящ представянето в азиатския регион – MSCI Asia-Pacific, добави 0.8% към стойността си, с което ръстът му за седмицата възлиза на 3%.

Инвеститорите очакват данни за индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в Китай, които да дадат повече яснота относно състоянието на щатската икономика.

Основните щатски индекси S&P 500 и Dow Jones добавиха по 0.5% към стойностите си, докато технологичният Nasdaq се повиши с 0.8%.

Акциите на Apple добавиха 2.4 долара към стойността си, или 2.2% вчера, след като от компанията представиха новите си продукти ден по-рано.

Европейските индекси прекъснаха тридневния си ръст и се понижиха вчера, като широкият европейски индекс Eurostoxx загуби близо 1.5% от стойността си.

Японският Nikkei регистрира минимален спад от 0.1% , като се насочва към 2% ръст за седмицата след изключително волатилна търговия.

„Все още можем да станем свидетели на сериозна волатилност през следващата седмица вследствие на спекулациите относно това дали Фед ще повиши лихвите, или не“, според Ютака Миура, главен технически анализатор в Mizuho Securities.

„Дори и пазарите да се повишат след решението, не е ясно за колко дълго и с колко, така че изглежда разумно инвеститорите да намаляват дългите си позиции в по-спокойна среда“, допълва още специалистът.

Петролът отбеляза ръст и възстанови загубеното от сряда. Брентът с доставка през октомври се търгува при нива от близо 49 долара за барел.