Световните индекси, облигациите и имотите са при „пикови в историята оценки“, според анализатори от немската инвестиционна банка Deutsche Bank. До този извод се стига в изследване на специалистите от банката - Джим Рейд, Ник Бърнс и Себ Бейкър, озаглавено „Дългосрочна възвръщаемост на активите“.

Вижте още: Корекция от 60% за щатските индекси?

Това, което е притеснително в анализа, е фактът, че в условията на начало на забавяне на световната икономика и след шест години на извънредна парична политика на централните банки по света, пазарните оценки са при нива, невиждани в историята.

* Графика: Deutsche Bank

Изследването е направено за трите основни актива (облигации, акции и имоти) на 15 пазара, където банката е представена, като данните са от времевия период до 200 години назад.

Текущите средни нива на трите актива са по-високи от тези по време на пика от 2007 г., преди началото на финансовата криза, както и по-високи, в сравнение с интернет балона от 2000 г.

И макар на фондовите пазари да сме ставали свидетели на по-високи финансови оценки, авторите на анализа коментират, че в момента инвеститорите все още държат едни от най-скъпите в исторически план акции.

Пиковите оценки могат да се задържат и запо-дълъг период във времето, се казва още в проучването, като те не вещаят задължително незабавен срив в цените на активите.

Факторът, който може да доведе до трайно понижение в цените на активите, е промяна в монетарната политика на централните банки по света. Всяка промяна в стимулиращата монетарна политика на централните банки ще е крайно негативна за активите.

А първите симптоми за такава промяна могат да дойдат още през този месец, след заседанието на Фед, на което се очаква и първото повишение на лихвите във водещата световна икономика.

Началото на цикъла на повишение на лихвите може да доведе до много рязка и бърза обезценка при активите предвид високите им исторически нива и в условията на забавяне на световната икономика.