Щатските пазари са на един процент от върха си. За инвеститорите, които са забравили, че пазарът може да върви и надолу и че в историята сравнително често се случват корекции между 30 и 50%, ето някои графики, които показват, че пазарът е скъп.

Разбира се, никой не може да прогнозира точното начало на една пазарна корекция, но при настоящите нива на финансови оценки и в условията на начало на цикъл на повишение на лихвите от страна на Фед, подобна може да се случи сравнително скоро.

През последните две години щатските индекси минаха от графата „скъпи“ в „много скъпи“. Според някои оценки щатските индекси са по-скъпи в сравнение с това което са били през последните 130 години, с изключение на 1929 и 2000 година.

Графиката на съотношението на Шилер при S&P 500 сочи именно това. Съотношението CAPE на индекса е при ниво от 26 в момента, спрямо средното в дългосрочен план от 15.

Ето как изглеждат няколко съотношения на една графика. Съотношението на Шилер, историческото съотношение РЕ, съотношението „Q” (на цената за заместване на разходите), както и регресионен анализ на компаниите. И според четирите съотношения щатският пазар е надценен, като средната му надцененост е с около 80%.

Тревожни сигнали се сочат и от съотношението известно като „Любимото на Уорън Бъфет“. То съпоставя капитализацията на пазара с обема на икономиката. Към момента съотношението е при второто си най-високо в историята ниво.

Сериозни опасения могат да се всеят в инвеститорите и от съотношения използвани за прогнозиране на бъдещето, на база очаквана възвръщаемост от известния инвеститор Джон Хюсман.

Ето как изглежда 10-годишната очаквана възвръщаемост на база тези съотношения – едва 2% към днешна дата. За сравнение средната подобна възвръщаемост е 10% в дългосрочен план.

Ако погледнете към маржина на печалбите на щатските компании ще видите, че те са при най-високите си нива в историята. Не бива да забравяте, обаче, че икономиката е циклична и маржинът на печалбите не може да се задържи при подобни нива до безкрай. Да екстраполирате бъдещи печалби от момент, когато те са при пикови стойности, обаче, може да ви създаде погрешна представа за наличието на стойност на пазара.

Погледнете по-голямата картина и не забравяйте, че предстои цикъл на повишение на лихвите от страна на Фед. Дали ще е през септември, декември или в началото на следващата година няма значение.

В исторически план циклите на по-сериозно повишение на лихвите са били следвани от корекции на индексите. Ето как са изглеждали нещата при последните няколко случая от 1980 година насам.