Да намялят експозицията си в щатски акции и да повишат позициите си в европейски, посъветваха клиентите си от щатската инвестиционна банка Goldman, на фона на прогреса в преговорите между Гърция и кредиторите й.

Финансовата институция повиши пазарната си оценка на европейските акции до „overweight” (по-добро от общото представяне на пазарите) за следващите три месеца, докато понижи тази на американските книжа до „underweight” (по-лошо от това на общите пазари).

Вижте още: Европа - най-доброто място за инвестиции следващата година

“Европейските акции са един от ключовите активи, които ще се облагодетелстват от разпадането на гръцката криза“, пишат в писмо към клиентите си от Goldman Sachs.

“В краткосрочен план представянето на европейските пазари може да е ограничено от силното им възстановяване в последните седмици, но налице са фундаментални фактори за изпреварващо представяне, в сравнение с щатските пазари“, допълват още специалистите на GS.

Сред тези фактори са слабостта на единната валута, предвид на облекчената монетарна политика от страна на ЕЦБ и перспективите тя да стимулира ръста на икономиката на еврозоната.

Индексите с най-голям потенциал в Европа, според GS, са италианският FTSE MIB, испанският IBEX 35, немският DAX и британският FTSE 250.

От GS прогнозират широкият европейски индекс STOXX Europe 600 да донесе възвръщаемост на инвеститорите съответно от 1.9, 5.1 и 12.9% през следващите 3, 6 и 12 месеца.

Индексът добави 7% към стойността си последните две седмици вследствие на очакванията за намиране на решение на гръцката криза.

Позитивни нагласи за европейските индекси имат и от друга голяма щатска банка - Bank of America Merrill Lynch.

“Въпреки гръцките проблеми, интересът на инвеститорите към европейски активи нараства и най-вероятно ще продължи да нараства и в бъдеще“, според Маниш Кабра, стратег Европейски пазари в BofA.

Изследване на банката сочи, че 40% от фонд мениджърите очакват по-добро от общото представяне на европейските акции в следващата една година.