Още един тревожен факт се добавя към дългия списък, който държи щатските инвеститори будни през нощта. Широкият S&P 500 не е регистрирал през тази година четири поредни дневни понижения.

Това се случва за пръв път в историята на индекса, според Хауърд Силвърблат, главен анализатор в S&P Dow Jones Indices.

Тази новина би следвало да внася допълнително безпокойство сред инвеститорите, в условията на новото рекордно ниво на затваряне за индекса вчера.

В началото на декември писахме за тревожната тенденция щатските индекси и корпоративните облигации да се движат в различна посока.

От края на октомври индексът на сините чипове е добавил 3% към стойността си, докато индексът, следящ високорисковите облигации, се е понижил с 4%.

В десетте случая, когато индексният фонд се е понижавал с 5% за 30 дни от 2007 година насам, той е последван от широкия индекс с понижение средно от 9%.

Компаниите членове на индекса се търгуват при съотношение цена-прогнозирана печалба от 15.88, според данни на FactSet. За последен път съотношението е било толкова високо (15.93) през юли на 2007 година, когато щатските индекси бяха близо до своите пикови нива.