Не всички специалисти смятат, че щатските индекси ще се понижават. Бичият пазар все още не е свършил, според изпълнителния директор на Omega Advisors - Леон Купърмен.

Вижте още: Акциите, облигациите и имотите са при пикови стойности

„Въпреки че пазарът е във фаза на справедлива оценка, смятам, че той не в състояние на съществено понижение и пътят пред него все още е нагоре“, коментира Купърмен пред финансовото издание CNBC.

Основната му причина да е оптимист е фактът, че при осемте цикъла на повишение на лихвите от средата на 50-те години на миналия век пазарът се е повишавал 30 месеца след всяко начало на цикъла.

Очаква се Фед да повиши лихвите за първи път на срещата си на 16-17 септември. Според Купърмен, щатската икономика обаче е достатъчно силна, за да абсорбира по-високи лихвени нива.

„Смятам, че Фед в известна степен е безотговорен“, коментира специалистът, визирайки силните продажби на автомобили и ръста в заетостта. „Няма база за нулеви лихвени нива“, допълва още Купърмен.

Друга причина за оптимизма на анализатора е фактът, че мечите пазари се появяват вследствие на очаквания за рецесия. Такива едва ли може да има в средносрочен аспект.

И като трета причина Купърмен посочва факта, че акциите все още са най-добрата инвестиционна алтернатива.

„Като цяло акциите се търгуват близо до историческите си норми и не са надценени, като могат да се намерят толкова много атрактивни компании“, смята изпълнителният директор на Omega Advisors.

Според него инвеститорите могат да очакват възвръщаемост в съответствие с ръста на печалбите на компаниите. Ако печалбите не растат, и пазарът няма да расте.