Щатските пазари се сринаха в понеделник, като от тогава насам се възстановяват сериозно. Нещо повече - индексът S&P 500 е на път да тества да се върне над психологическата граница от 2 000 пункта, с което спадът му от върха би възлязъл на само около 5%.

И все пак, пазарните специалисти препоръчват на инвеститорите да са изключително предпазливи в подобна високо волатилна среда.

Има един индикатор, който е много добър предвестник на пазарни сривове. И той казва, че пазарът може и да се е насочил към по-сериозен спад.

Става въпрос за заетите от инвеститорите средства срещу залог на акции. През юни те са достигнали рекордни размери, което е тревожен сигнал. Дори и след отчитане на инфлацията тези кредити бяха по-високи, в сравнение с пика на борсовите индекси от 2000 и 2007 година.

По време на бичи пазар ръстът на маржин кредитите е основен заряд на повишението на индексите. С нарастването в нивата на индексите расте и обемът на средствата, които инвеститорите могат да заемат от брокерите срещу залог на ценни книжа. Така се получава една самозадвижваща се спирала.

Проблемът е, че цикълът се задвижва от само себе си и при понижение на индексите. Когато цените на акциите падат, това води до увеличаване на изискванията към инвеститорите за поддържане на гаранцията и довнасяне на средства margin call.

На инвеститорите им се налага да продават акции и закриват позиции, за да посрещнат новите изисквания, което само по себе си води до по-нататъшно понижение в нивата на акциите.