Много инвеститори се поддадоха на паниката в понеделник, когато световните борсови индекси губеха масово по над 5% от стойността си и продаваха своите позиции със значителни загуби.

Един японски дей-трейдър обаче, за когото вече сме писали, успя да устои на емоциите и направи голям залог почти на дъното за пазарите, като оповести за сделката си своите 40 000 последователя в социалната мрежа Twitter. От сделката си трейдърът е реализирал печалба от 34 милиона долара (според подадени от него данни).

Тридесет и шест годишният трейдър, известен под прякора CIS в интернет-пространството, запазва спокойствие в момент, когато паниката масово обзема инвеститорите.

„Справям се най-добре с работата си, когато другите се паникьосват“, коментира CIS в интервю, пред финансовото издание Bloomberg, около час след като е закрил най-голямата сделка в кариерата си.

Трейдърът е пожелал истинското му име да не се разкрива поради опасения от това да не попадне в полезрението на престъпния свят. В подкрепа на данните за печалбата си, обаче, прилага разпечатка с историята от борсовия си посредник.

CIS скъсява фючърси на японския индекс Nikkei 225 от средата на август, залагайки на спад на индекса. До затварянето на пазара в понеделник той е бил регистрирал „печалба на хартия“ от 13 милиона долара. Трейдърът обаче не закрива позицията си, а продължава да я увеличава.

Сривът на щатския фондов пазар по-късно в понеделник удвоява печалбата му от късите позиции от фючърси. Вместо да празнува обаче, CIS продължава да търгува. Той закрива позициите си и залага, че пазарът е намерил своето дъно. Във вторник трейдърът обявява в социалната мрежа „Това е краят на епичната сделка за възстановяване“. Печалбата му вече е утроена.

„Това е била идеална сделка“, според Наоки Мураками, който следи CIS в Twitter и чиито финансов блог е направил трейдърa мини звезда в инвестиционната му общност.

През изминалата година в интервю пред финансовото издание Bloomberg, трейдърът CIS сподели как от спалнята на нает апартамент е натрупал богатство в размера на 150 милиона долара.

Според показан тогава отчет оборотът му от сделки за 2013 година е бил в размер на 14 милиарда долара или около 1% от сключените от всички индивидуални трейдъри сделки на токийската фондова борса.

„Разбира се, че съм доволен от последната си сделка, но на пазара печелиш понякога, но понякога и много губиш“, коментира трейдърът, като пояснява, че гръцката криза му е струвала 6 милиона долара.

CIS обяснява с прецизност психологията зад сделката си. На 12 август е забелязал активност на фондовия пазар, която не се е виждала от доста време насам. Компаниите от големите индекси не са успели да се възстановят от разпродажбите си. Той започва да скъсява фючърси на Nikkei, като започва с 200 първия ден и 1 300 през следващата седмица и половина.

Залогът му е много голям. С 1 500 контракта, всеки от които на стойност от около 160 000 долара, залогът му срещу Nikkei става в размер на 240 милиона долара. На всеки 100 йени (около 85 щатски цента) промяна в индекса, трейдърът печели, или губи 1.25 милиона долара.

Пазарът се запазва предимно без промяна през следващите няколко дни. През това време трейдърът прекарва времето си играейки видео-игри. На 21 август Nikkei се понижава. След това в понеделник отбелязва най-голямото си понижение от две години и фючърсите падат с над 1 000 пункта до 18 410. Към края на дена печалбата му е при ниво от 13 милиона долара.

Това е мястото, където повечето трейдъри биха прибрали печалбата си от масата. Но не и CIS.

“Добавям към позицията си“, пише в Twitter, като добавя „Сега ще отида към разходка и молитва“.

Той продава нови 100 фючърсни контракта, а два часа по-късно добавя още 100 къси контракта. Залогът му за понижение на Nikkei вече достига 275 милиона долара. Всеки 100 йени промяна в индекса вече му носят 1.4 милиона печалба или загуба.

Логиката му е била, че спадът ще се подсили, когато щатските индекси отворят, след като паника обземе щатските инвеститори, които са излизали от уикенд. И това се случва на практика. Спадът на щатския пазар засилва понижението на азиатските индекси.

„Прецених, че ще има много страх покрай отварянето на щатските пазари и целях именно това“, споделя тойт.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average губи над 6% в началото на борсовата си търговия. Фючърсите на Nikkei губят нови 1 250 йени късно през нощта, когато трейдърът е вкъщи по пижама. Тогава той кешира своята позиция с печалба от 27 милиона долара.

Въпреки голямата печалба, обаче, той решава, че все още могат да се изкарат пари от паниката. Някои инвеститори, търсещи да се застраховат срещу спад на индекса Nikkei под ниво от 10 500 пункта, са склонни да платят сериозна премия за такива опции. Това е спад за индекса от близо 40%. Според CIS това са пари, давани за нещо, което е почти невъзможно да се случи.

Той е доволен да заеме насрещната страна на сделката в сделка за опции на стойност 250 000 долара. Първата сделка за тези опции прави десет секунди преди това, което ще се окаже дъно за пазара в 10 и 34.

Около час по-късно, след като става по-убеден за възстановяването на пазара, той заема насрещна позиция и започва да купува фючърси на Nikkei. До 1 часа на същия ден акупулира 970 контракта в залог на стойност 145 милиона долара, но вече за ръст на пазара.

Пет часа по-късно Nikkei стартира при нива от 18 000 пункта и бавно започва да се възстановява. По-късно вечерта той затваря своята позиция.